Sultanahmet patlamasında güvenlik skandalları

Sultanahmet Meydanı'nda intihar saldırısı düzenleyen Suudi Arabistan doğumlu Suriye yurttaşı Nabil Fadli'nin saldırıdan bir hafta öncesine ait görüntüleri ortaya çıktı.

Sultanahmet patlamasında güvenlik skandalları

Sultanahmet Meydanı’nda intihar saldırısı düzenleyen Suudi Arabistan doğumlu Suriye yurttaşı Nabil Fadli’nin saldırıdan bir hafta öncesine ait görüntüleri ortaya çıktı.

Haber Türk gazetesinden Umut Tütüncü’nün haberine göre, kısa süre önce Türkiye’ye giriş yaptığı düşünülen Nabil Fadli’nin “bazı işlemler” için Zeytinburnu Göç İdaresi’nde parmak izi verdiği, bildirdiği adreste bir kaç gün kaldıktan sonra da sırra kadem bastığı belirlendi.

Nabil Fadli’nin kimliğinin, olay yerinde bulunan bir parmağın, daha önce verdiği parmak izi ili eşleşmesi sayesinde tespit edildiği öne sürüldü. Ancak, böyle bir saldırı için Türkiye’ye giriş yapan Fadli’nin devlet kurumlarında bu kadar rahat hareket etmesine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

saldirgan

Sultanahmet saldırısında 1 kişi gözaltında

Dün intihar saldırısını düzenleyen Fadli’nin son aradığı cep telefonu hattının adına kayıtlı olduğu bir kişiyi gözaltına aldı.

Adı açıklanmayan kadının, geçtiğimiz hafta iş için gittiği Kapadokya’dan Cuma gecesi uçakla İstanbul’a döndüğü, eve geldikten sonra telefonunun olmadığını fark ettiği, Pazartesi günü hattını kapattırdığı öğrenildi.

Kadının, cep telefonunu nerede kaybettiğini fark etmediğini söylediği bildirildi. Polis şimdi telefonun Kapadokya’da mı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda mı kaybolduğunu araştırıyor.

“MİT, IŞİD için 2 kez uyardı” iddiası

MİT’in olası saldırılarla ilgili ulaştığı istihbaratı, 17 Aralık 2015 ve 4 Ocak 2016’ta güvenlik birimleriyle paylaştığı açıklandı.

Uyarı yazılarında, “terör örgütü IŞİD’in, Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlere, yabancı uyruklu kişilere, turizm bölgelerine, yabancı ziyaretçilerin yoğun bulunduğu veya ziyaret ettiği noktalara veya ilgili ülkelerin büyükelçilik ve konsolosluklarına, ülke içindeki NATO noktalarına canlı bomba eylemcileriyle eylem planladığı” istihbaratı yer aldığı söyleniyor.

Yine yazıda sınır illerinden yasadışı biçimde Türkiye’ye giren canlı bombaların İstanbul ve Ankara’ya geçiş yapmış olabileceği belirtilerek, söz konusu eylemcilerin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de geçiş yapabilecekleri de vurgulandığı belirtiliyor.

Uyarı yazısında bazılarının Suriye’den ayrıldığı değerlendirilen çoğu Suriye uyruklu 9’u kadın 19 kişinin isimleri de yer aldığı ifade edilirken Sultanahmet saldırısını düzenleyen Fadli’nin ise tespit edilemediği anlaşılıyor.

sultanahmet-patlamaPatlama alanı yeniden kapatıldı

Sultanahmet’te patlamanın yaşandığı alan polis tarafından yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Bariyerle kapatılan yerden basın mensupları da dışarı çıkarıldı.

Patlama alanının açılmasından sonra basının haber yapmak için buraya gelmesi, polisin yeniden alanı kapatmasına, basını alandan uzaklaştırmasına neden oldu. Günün ilk ışıklarıyla birlikte çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da patlamanın olduğu yere gelip haber yaptı.

Polis ekipleri, öğle saatlerinde patlamanın bulunduğu yerdeki vatandaşları ve basın mensuplarını dışarı çıkardı. Tarihi Alman Çeşmesi polis bariyerleriyle kapatıldı.

Sultanahmet saldırısında yaşamını yitirenlerin isimleri belli oldu

Sultanahmet saldırısında yaşamını yitirenlerin isimleri belirlendi.

Yapılan açıklamada, Marianne Faber, Adolf Jurgen Glorius Rüdiger, Karl Faber, Steffen Heppner, Rudolf Krollman, Karin Erika Franke-Nütz, Gernot Eike Mildner, Gerhard Günther Höppner ve Hiltrud Krollman olduğu belirlendiği ifade edilirken yaşamını yitiren son kişinin de kimliğinin tespit edilebilmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi

Saldırıya uğrayan kafileden sağ kalan turistler otellerine döndü

10 turistin hayatını kaybettiği, çoğu turist 15 kişinin de yaralandığı Sultanahmet Meydanı’nda yaşanan canlı bomba saldırısından saniyelerle kurtulan Alman turistler otellerine döndü.

Saldırı sırasında, Alman turist grubu içinde bulunan ve biraz geride olması nedeniyle ölümden kurtulan turistlerden bazıları polis merkezindeki ifadelerinin ardından akşam saatlerinde Karaköy’de kaldıkları otele döndü.

Turistlerin, basın mensuplarının görüntü almaması için otelin depo kapısından içeriye alındığı dikkat çekti. Bu sırada, tur şirketi görevlileri turistlerin yüzlerini şemsiye ve eşyalarla saklamaya çalıştı.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/12/sultanahmette-patlama/