Süleymaniye Valiliği KYB'den Goran Hareketi'ne devredildi

Süleymaniye Valiliği Goran Hareketi'ne devrediliyor.

Süleymaniye Valiliği KYB'den Goran Hareketi'ne devredildi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi arasında imzalanan anlaşmaya göre Süleymaniye Valiliği, KYB’den Goran Hareketi’ne devredildi.

Süleymaniye Valiliği’nin, KYB’den Goran Hareketi’ne devredildiği ve bu devir kararının, YNK içerisinde rahatsızlıklara ve istifalara yol açtığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Süleymaniye Valisi YNK’li Feridun Aso görevini Goran Hareketi’nden Serdar Kadir’e devretti.
Yaşanan değişimlerden Süleymaniye İl Meclisi’ndeki bir grup KYB üyesi partilerinden istifa ederek bağımsız bir grup kuracaklarını duyurdu. Söz konusu üyelerin, makamların adilce dağıtılmamasına itiraz ettikleri gerekçesiyle istifa ettikleri öğrenildi.

KYB

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB (Kürtçe: Yekîtîya Niştimanîya Kurdistan ya da Yetîkîya Niştimanperwerê Kurdistan / YNK), 1975’te kurulan bir Kürt partisidir. KYB’nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi’nden kopanlar tarafından kuruldu.

KYB, Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin diğer önemli partisidir. Ağırlıklı olarak Süleymaniye kentinde etkilidir. Son Irak meclis seçimlerine KDP ile birlikte girmiş ve mecliste 53 milletvekili çıkarmıştır.

Değişiklik 30 Temmuz’da gündeme gelmişti

KYB ve Goran Hareketi’nin, Halepçe ve Süleymaniye valiliklerinde değişikliğe gidecekleri 30 Temmuz 2016 tarihinde duyurulmuştu.

Süleymaniye İl Meclisi KDP üyesi Mina Sami, söz konusu değişikliğin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Başkanı Mesud Barzani tarafından onaylandıktan sonra resmiyet kazanacağını kaydetmişti.

Maliki’nin özerk Süleymaniye vaadi

Değişikliklerin kökeni ise Irak eski Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri Maliki’nin Süleymaniye’nin özerk bir yapılanmaya gitmesi yönündeki görüşlerine dayanıyor.

19 Temmuz 2016 tarihinde Süleymaniye’de Goran Hareketi ve KYB temsilcileri ile görüşmeler yapan Maliki’nin o görüşmelerde KYB ve Goran Hareketi’nin kendisine tekrar başbakan olabilmesi için destek vermeleri karşılığında özerklik sözü verdiği iddia edilmişti.

Bununla birlikte Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin yerine yeni bir başbakan seçilmesi için ABD ve İran’ın müzakerelerinin ne yönde olduğu belirsizliğini koruyor.

 

Goran Hareketi

Değişim Hareketi (Kürtçe: Bizûtinewey Gorran), aynı zamanda Goran hareketi olarak bilinmektedir. Irak’ta kurulan bir Kürt partisidir.

Kuzey Irak, 1990’lı yıllardan Goran Hareketi’nin ortaya çıktığı 2009 yılına kadar KDP ve KYB’nin hâkim olduğu bir bölge olmuştur. ABD işgali döneminde iki partinin birlikte hareket etmesi ise Kürt yönetiminde muhalefete ihtiyaç olduğu kanaatini yaygınlaştırmıştır. Goran Hareketi böyle bir siyasi zeminde KYB’nin kurucu kadrosu arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı ortaya çıkmış ve değişim söylemiyle Kuzey Irak siyasetine katılmıştır.

KYB lideri Celal Talabani’nin yardımcısı Novşirvan Mustafa, partide reform gerçekleştirilmesi, bölgedeki ailelere dayalı yönetim sisteminin değiştirilmesi, yolsuzlukların önlenmesi ve şeffaf bir idareye duyulan ihtiyaca işaret ederek Aralık 2006’da partiden istifa etmiştir.

 

 

 

 

Mustafa KYB’den istifa ettikten sonra siyasi faaliyetlerini medya alanında sürdürmüş, Sibey (yarın) adlı bir haber sitesi kurmuş ve 2007 yılından itibaren Goran Hareketi’nin kuruluşu için örgütlenmeye başlamıştır. Nisan 2009’da siyasi parti hüviyeti kazanan Goran Hareketi, 2009’daki Kuzey Irak parlamento seçimlerine katılmış, toplam oyların %23,75’ini alarak bölgedeki en güçlü muhalif siyasi parti haline gelmiştir. Kuzey Irak’taki 2009 seçimlerinin ardından 2010’da Irak parlamento seçimlerine katılan Goran Hareketi, %4,3’lük oy oranıyla Bağdat’ta 8 milletvekili kazanmıştır. Goran bu oranıyla KDP-KYB’nin %14,6’lık oy oranına sahip ortak listesinin ardından Bağdat’ta ikinci Kürt partisi konumuna yükselmiştir.

Liberal ve reformcu bir parti hüviyeti taşıyan Goran Hareketi’nin Irak dışında İran ile yakın ilişkileri bulunduğu bilinmektedir.