Sözleşmeli öğretmenlerin nasıl alınacağı belli oldu

MEB'e sözleşmeli öğretmenlerin nasıl alınacağı yayımlanan Yönetmelik ile belli oldu.

Sözleşmeli öğretmenlerin nasıl alınacağı belli oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bir gazetecinin, “darbe girişimi kapsamında lisansı iptal edilen ve açığa alınan öğretmenlerin yerine bu yıl atama yapılıp yapılmayacağını” sorması üzerine Yılmaz, sözleşmeli ve mülakata bağlı öğretmen alımı yapılacağını belirtmişti.

MEB’e 20 binin üzerinde sözleşmeli öğretmenin nasıl alınacağı Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Yönetmelik ile belli oldu.

Sözleşmeli kölelik düzenini öğretmenlere getiren Yönetmelik’e göre,  sözlü mülakatla belirlenen adaylar ile 4 yılı aşmamak üzere yıllık sözleşme yapılacak. İstenmeyenlerin sözleşmesi feshedilebilecek, sözleşmeli öğretmenlerin yıllık izni olmayacak. Ancak 4 yılın ardından başarılı görülenler kadroya alınacak.

Sözlü sınavla öğretmenler alınacak

Sözleşmeli öğretmenlik için sözlü sınav komisyonu oluşturulacak. Gerek görülmesi halinde aynı usulle birden fazla sözlü sınav komisyonu kurulabilecek.   Sözlü sınav konularının ağırlıkları; “Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü % 25, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti % 25, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı %25, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri  %25” şeklinde olacak.

Sınava, KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının 3 katı aday çağırılacak. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılacak. Sözleşmeli öğretmenliğe atama için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olacak. Sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların açıklanmasını takiben duyuruda belirtilen süre içinde sınava girilen sınav merkezinin bulunduğu il milli eğitim müdürlüğüne itiraz edilebilecek. Bu itirazlar, sözlü sınav komisyonunca incelenerek oy çokluğu ile karara bağlanacak. İtiraz sonuçları, ilgili il milli eğitim müdürlüklerince itiraz sahiplerine duyurulacak.

Atamalar Şubat döneminde yapılacak

Başvuruda bulunmak için KPSS´den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olma şartı ile devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmamış olması gerekiyor. Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına şubat döneminde atama yapılacak. Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde, pozisyon imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilecek. Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyanlar, Bakanlığın duyurusunda belirtilen süre içinde sözleşmeli öğretmen olarak atanmak üzere başvuruda bulunabilecek. Öğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar, bu alanlardan yalnızca birisi için başvuruda bulunabilecek.

4 yıl adaylık süreci olacak, görev değişikliği kabul etmeyenlerin görevi sona erecek

Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, ilgili hükümler doğrultusunda adaylık eğitimine tabi tutulacak. Eğitim kurumu veya bölümün kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla bazı derslerin kaldırılması veya istihdam alanının daralması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması halinde, öncelikle sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç fazlası öğretmen olarak değerlendirilecek.

İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre, il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanacak. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması ya da öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erecek.

Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak. Sözleşmeli öğretmen olarak çalışmakta iken 65 yaşını dolduranların sözleşmeleri, 65 yaşını doldurdukları tarihte hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. Sözleşmeli öğretmenler, bir ay önceden yazılı ihbarla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilecek.

 Sözleşmeli öğretmenlere yıllık izin verilmeyecek

Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin pozisyonu saklı tutulacak ve bunlar istekleri halinde ayrıldıkları eğitim kurumunda yeniden hizmete alınacak. Sözleşmeli öğretmenler, yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacak. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında ayrıca yıllık izin verilmeyecek. Bu öğretmenlerin sözleşme süreleri bir yıllık yapılacak. Bir yılın sonunda sözleşmesi feshedilmeyenlerin sözleşme süreleri, takip eden yıl için de geçerli olacak. Bu süre 4 yılı geçemeyecek.