Soylu'ya 25 yıl fiili hizmet "yetmedi"

Emeklilikte yaşa takılanlarla alakalı Süleyman Soylu "Bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız" diye konuştu.

Soylu'ya 25 yıl fiili hizmet

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğünün Batıkent’teki Veri Merkezi’ni gezerken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Emeklilikte yaşa takılanların beklentileriyle ilgili bir soruya ilişkin ise Soylu, “Muhakkak ki ’emeklilikte yaşa takılanlar’ diye bir kavram üretildi. Biz elimizde imkan olsa bu konuların her birisine çok açık bir şekilde, onların da istifade edebileceği şekilde düzenlemeler yerine getirebiliriz” diye konuştu.

Emeklilikte yaşa takılmanın, prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği, o limiti dolduramadığı için emekli olma fırsatına henüz sahip olunmamasını ifade ettiğini vurgulayan Soylu, şunları ekledi, “Biz bugün yaptığımız bir reformu bundan 5 yıl sonra, 10 yıl sonra geri döndürebilir bir uygulama içerisinde olsak, bugün yaptığımız reform boşa düşmüş olur. Özellikle yaşla ilgili gerçekleştirilen düzenlemeler, reformlar, yenilenmeler ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu ülkede 34, 35 yaşında insanlar emekli oldu ve her birimiz bu erken emekliliğin ve çok uzun süreli emekli maaşı ödemenin ve çok uzun süreli çalışmamanın maliyetini ödedik ve ödemeye devam ediyoruz.”

Yaşla ve sürelerle ilgili kararın bugün ters çevrilip, geriye döndürülüp “erken emeklilik” diye bir anlayışın getirildiğinde IMF kapısına gidilip “Bize 500 milyon dolar para verin de emekli maaşlarımızı ödeyelim” denildiği güne takılınacağına dikkati çeken Soylu, “Dün yapılan reformlara da bugün Türkiye’nin ayaklarının üzerinde durma konusunda ortaya koyduğu çabaya da yarın gelecek nesillerimize de doğru yapılmamış bir iş olur. Onun için biz reformumuzun sahibiyiz, reformumuzun takipçisiyiz ve Türkiye’de özellikle sosyal güvenlik sistemimizin gelir ve gider arasındaki dengesinin sorumlusuyuz. Attığımız her adım da böyle. Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız” diye konuştu.

Devlet bütçesinin etkin kullanımıyla alakalı bir çok tartışma yürürken ve daha yeni Maliye Bakanlığı’nın temsil ve ağırlama giderlerine 439 milyon TL harcadığı gün yüzüne çıkmışken, emekli maaşlarının ödenmesi ile alakalı neden IMF’nin kapısının çalınacağı ise soru işareti.