Bu sömürü ancak sizin 'eser'iniz olabilirdi: Fabrika bahçelerinde meslek lisesi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi konusunda çalışma hazırlanması talimatı verdi ve 'çılgın' bir projeye imza atmak üzere.

Bu sömürü ancak sizin 'eser'iniz olabilirdi: Fabrika bahçelerinde meslek lisesi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi konusunda çalışma hazırlanması talimatı verdi ve ‘çılgın’ bir projeye imza atmak üzere.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, sanayicilerin ihtiyaç duydukları teknik personeli, kendi kuracakları okullarda yetiştirebileceğini belirtti. İki aydır üzerinde çalıştıkları projeyi Bakan Avcı ve ilgili bakanlara arz ettiklerini dile getiren Gülay, geçen günlerde MEB bütçesinin TBMM’de görüşüldüğünü, Bakan Avcı’nın burada mesleki ve teknik liselerle ilgili açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.
Gülay, sanayiciyle meslek okullarında eğitim gören gençleri bir araya getirerek, her iki tarafın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.

Proje kapsamında, organize sanayi bölgesindeki sektör temsilcilerine teşvik verileceğini belirten Gülay, şöyle konuştu: “Özel meslek liselerinin OSB dışına da yapılması ve öğrenci başına onlara teşvik verilmesi söz konusu. Dolayısıyla sektör sahibi, istihdam garantisi verdikten sonra özel meslek lisesi açabilecek” diye konuştu.

fabrika-gibi-okul

Sektörden talep var

Yeni sömürü projesiyle alakalı, Gülay açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

“Örneğin, Kayseri’deki bir fabrika, isterse bahçeye meslek lisesi yapacak. Müdürünü, öğretmenini görevlendirecek. Öğrenciler fabrikada çalışacak, sigortaları yapılacak. Biz de öğrenci başına 4 ila 6 bin 250 lira arası ücreti iş verene teslim edeceğiz. Öğrencinin devlete maliyetinin yüzde 50 fazlasını vereceğiz. Sektör kendi insan gücünü yetiştirecek, fabrikasında çalıştıracak. Sektörün bizden böyle bir talebi var. ‘Elimizi taşın altına koyalım, kendi çalışanımızı gerekirse kendimiz yetiştirelim. Önümüzü açın’ diyorlar. Kayseri’de bu konuyla ilgili 5 sanayi kuruluşundan teklif geldi. Henüz çalışma Bakanlar Kurulunda”

Sömürünün bir diğer tarafı ise Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ekrem Erliğ geçtiğimiz günlerde okulun tanıtımı ile alakalı gazetecilerle görüştü. Okul meslek lisesi öğrencileri için ‘tam bir okul’ olarak gösteriliyor. Ancak öğrencilerin yaptıkları masa, sandalye ve dolapların diğer okulların ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra bir çok kurumdan alınan özel siparişlere de teslim edildiği belirtiliyor.

fabrika-gibi-okul-002

Erliğ, “Ayrıca okulumuzda döner sermaye çalışmaları bünyesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 13 bin takım sıra masa, bin öğretmen masası, bin 500 sandalye siparişleri alanımızda yapılmıştır. Öğrenci sıra masaları, çelik dolaplar, öğretmen masaları gibi tüm malzemeler bölümümüz bünyesinde üretilmektedir.” diyor.