Sömürge valileri Irak ve Rojava'da

ABD Başkanı Barrack Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk heyetiyle birlikte dün Irak'ta yaptığı ziyaretlerden sonra, Suriye'deki Rojava bölgesine geçerek, YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Birlikleri üyeleri ile görüştü.

Sömürge valileri Irak ve Rojava'da

ABD Başkanı Barrack Obama’nın özel temsilcisi Brett McGurk heyetiyle birlikte dün Irak’ta yaptığı ziyaretlerden sonra, Suriye’deki Rojava bölgesine geçerek, YPG’nin (Halk Savunma Birlikleri) başını çektiği Demokratik Suriye Birlikleri üyeleri ile görüştü.

McGurk dün Twitter hesabından yaptığı duyuruda, Irak’ta Başbakan Haydar el Abadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Anbar Vilayeti Valisi Suhaib el Rawi ve diğer devlet görevlileri ile görüştüğünü duyurmuştu. Rojava’ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi vermeyen McGurk’ın, yanında Fransız ve İngiliz temsilciler ile birlikte Rojava’da Kobanê’ye bir ziyaret yaptığı ortaya çıktı.

Rudaw’ın haberine göre, AFP’ye konuşan bir Kürt kaynak, görüşme için “Uluslararası koalisyondan üst düzey askeri heyet Suriye Demokratik Güçleri’nin üst düzey üyeleriyle bir araya geldi” ifadelerini kullandı ve görüşmede IŞİD’e karşı askeri planların gündeme geldiğini belirtti.

Hatırlanacağı üzere, ABD’nin IŞİD ile mücadele kapsamında desteklediği Kürt güçleri, Ekim ayında yeni bir askeri ittifak kurduğunu açıklamıştı. PYD’nin silahlı kanadı YPG ve YPJ’nin başını çektiği oluşumda Suriye Arapları İttifakı (Devrimciler Ordusu, Burkan el Fırat Operasyonu Bileşenleri, Sanadid Birlikleri, Yiğitler Birlikleri, Cezire Tümenleri Birliği), Süryani Askeri Konseyi de yer alıyor.

Salih Müslim’e telefon

Dün yine gün içerisinde ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken’in de, PYD Başkanı Salih Müslim’i telefonla arayarak, Suriye’nin içinde bulunduğu krizde Kürtler’in rolüne değinerek, “Çözümde önemli ve gerekli bir role sahipsiniz” dediği öğrenildi.

Suriye’nin geleceği ile ilgili Cenevre’de yapılacak görüşmelere Rojava’daki Kürtlerin temsilcisi PYD’nin davet edilmemesi ve özellikle Türkiye’nin bu konuda kesin tutum alması geçen hafta önemli bir gündem olmuştu. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu gelişmeler üzerine, emperyalist cenahtan yapılan dünkü ziyaret, ABD’nin Suriye Kürtlerine dönük ittifak politikasında bir değişiklik olmadığını göstermesi açısından önem taşıyor.

AKP’nin terörist örgüt olarak nitelediği PYD ile ABD’nin görüşmesi Türkiye dış politikası açısından sorun yaratacak bir başlık olarak da gündeme gelme ihtimali taşıyor. İşin bir tarafında bu olmakla birlikte, Kürt ulusalcısı ve destekçisi kesimlerde bu ziyaretin sevinçle karşılanmasını da gözden kaçırmamak gerekiyor. Sonuç olarak ise Türk ve Kürt ulusalcılığının Amerikan şemsiyesinde buluşmasından başka bir sonuç çıkmaması da ihtimaller dahilinde bulunuyor.