Soğuklar devam ederken, doğalgaz krizi kapıda

BOTAŞ konutların gaz ihtiyacını karşılamak için ‘çok ivedi' başlıklı yazıyla müşterilerine gaz kesintilerine başladığını bildirdi.

Soğuklar devam ederken, doğalgaz krizi kapıda

Kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), konutların gaz ihtiyacını karşılamak için ‘çok ivedi’ başlıklı yazıyla müşterilerine gaz kesintilerine başladığını bildirdi. BOTAŞ ilk olarak, elektrik santrallerine verdiği gazı yüzde 50 azalttı.

İddialara göre, son günlerde hava sıcaklığının eksilere düşmesi nedeniyle elektrik ve doğalgaz tüketimi aynı anda artışa geçti. Bu durum BOTAŞ iletim sisteminde basınç düşüklüğüne neden oldu. Şirket, arz-talep dengesini sağlamak için bazı santrallerde gaz kesintisi başlattı. Gazda önceliğin konutların ısınma amaçlı gaz ihtiyacını karşılamak olduğu belirtilirken, önümüzdeki birkaç günün sıkıntılı geçebileceği ve her şeyin doğalgaz akışına bağlı olduğu iddia ediliyor.

Türkiye, ithal ettiği doğalgazın yarıdan fazlasını elektrik santrallerinde kullanıyor. Kış aylarında ise gaz ve elektrik tüketimi aynı anda artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre tüketime sunulan doğalgazın yüzde 48’i elektrik üretiminde, yüzde 25’i sanayi ve yüzde 19’u da konutlarda tüketiliyor. Türkiye’de sadece 77 ile doğalgaz ulaşmış durumda. Bu illerde 11 milyon 274 bin 91 abone (33 milyon nüfus) doğalgaz kullanıyor.