"Siz önce o 3 milyar avroyu bir harcayın"

Davutoğlu, Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır olan ve gelecek hafta AB’ye iletilecek projelerle, 3 milyar avronun kullanımına başlanacağını açıklarken Merkel, bu miktarın devamı konusunda yeşil ışık yakmadı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’yi gerginliği tırmandırmamak konusunda uyaran NATO için Merkel’den destek istedi.

Davutoğlu, konuyla ilgili olarak “Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye’den gelen mülteci akınının sonuçları konusunda NATO’nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO’ya tavsiye edecek.” dedi.

Görüşmelerde, insan kaçakçılığıyla mücadele için iki ülke polis teşkilatının birlikte çalışmasında mutabakat sağlanırken Türkiye ve Yunanistan arasında Frontex’in (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) daha etkin çalışması için de düğmeye basıldı. Türkiye Göç İdaresi Başkanı’nın perşembe günü Yunanistan’a gideceğini açıklayan Davutoğlu, Türkiye-Yunanistan arasında yürürlükte olan “Geri Kabul Anlaşması” çerçevesinde atılacak adımların ele alınacağını ifade etti.

Davutoğlu, Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır olan ve gelecek hafta AB’ye iletilecek projelerle, 3 milyar avronun kullanımına başlanacağını açıklarken Merkel, bu miktarın devamı konusunda yeşil ışık yakmadı ve “Bu parayı bir harcayalım ondan sonra yeniden konuşabiliriz. Ancak ilk proje için görünür bir şeyler olması gerekiyor” dedi.

Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden 5 milyar avro daha isteyeceğine yönelik bir soruya “Biz insani yardımı kimseden karşılık beklemeden yaparız” demişti.