Sivas Katliamı'nda yitirilenler anıldı

Sivas Katliamı'nda yitirilenler, 23'üncü yılında Madımak Oteli'nin önünde anıldı.

Sivas Katliamı'nda yitirilenler anıldı

Sivas Katliamı’nın 23. yıldönümünde, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe mahallesinde toplandı. Gruplar buradan sloganlar eşliğinde, Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli’nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.

2 Temmuz’da yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri, anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne geçişine izin verildi.

Aileler ile CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri, yanık bir saz üzerine karanfil bıraktı.

Hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunduğu anma programında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, ‘Alevilerin kendi şehitlerine sahip çıktıklarını’ belirterek, son dönemde yaşanan saldırılara tepki gösterdi.1

Her yıl daha da büyüyerek, karanlık zihniyetlere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Düzgün, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşamını yitirenleri andı.

‘Madımak’ın dumanı tüm yurdumuzu sardı’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise yazarların, çizerlerin ve semahçıların 23 yıl önce Sivas’ı bir kültür şehri yapmak için kente geldiklerini vurgulayarak, “Maalesef, 23 yıl önceki Madımadık’ın dumanı bugün tüm yurdumuzu sarmış durumdadır” dedi.

Birlik ve beraberlik mesajları veren Kaplan, “Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Bizler bir olacağız, Kerbela’da imam Hüseyin olacağız, Seyit Rıza olacağız, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş olacağız. Madımak da Koray Kaya olacağız, Nesimi Çimen olacağız, Hasret Gültekin olacağız. Bir olacağız, Pir Sultan olacağız. Madımak, utanç müzesi olana kadar Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak her 2 Temmuz’da burada olacağız. Birlik olacağız, dirlik olacağız ve hep birlikte olacağız.” ifadelerini kullandı.

‘Bir kişi de olsak, 10 kişi de olsak, buraya koşa koşa geleceğiz’

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da Alevilerin susturulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise, 23 yıl aradan sonra yine Sivas’ta olduklarını belirterek, korkmadan, yılmadan her sene kente geleceklerini belirtti.

Olayda hayatını kaybedenleri her yıl anmaya devam edeceklerine işaret eden Doğan, “Bir kişi de olsak, 10 kişi de olsak, buraya koşa koşa geleceğiz. Kimse bu yoldan asla bizi vazgeçiremez. Çorum’a da Hacı Bektaş’a da gideceğiz, her tarafa gideceğiz. Biz yüzyıllardır her türlü mücadeleden geçirilerek bu noktaya gelmiş bir toplumuz, asla ve asla taviz vermeyiz” dedi.

Dava Süreci

Sivas Katliamı ile ilgili 124 kişi tutuklandı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildi.

37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.

2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etti.

Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu.

13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

35 yazar ve sanatçı ile iki saldırganın öldüğü Sivas Katliamı Davası’nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zaman aşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü.