Şişecam Mersin fabrikası kapanıyor, işçilerin ne olacağı belli değil

Şişecam'ın Mersin'deki Paşabahçe fabrikasının kapatıldığı duyuruldu.

Şişecam Mersin fabrikası kapanıyor, işçilerin ne olacağı belli değil

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. Mersin fabrikasının faaliyetlerine son verilmesi ile ilgili bilgi verildi.

Şirketten gelen açıklama şu şekilde:

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin bağlı ortaklığı olan Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş.’nin 14 Ekim 2016 tarihli ve 27 sayılı Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda; Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. tüzel kişiliği bünyesindeki Mersin Fabrikası’nın 14 Kasım 2016 tarihi itibarıyla faaliyetlerine son verilecektir.

Global konjonktür gereği yapılan rasyonalizasyon çalışmaları kapsamında teknik ve ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle söz konusu işletmenin faaliyetlerine son verilecektir. Söz konusu operasyon paralelinde Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş.’nin Türkiye’deki diğer tesislerinde yeni teknolojik gelişmelerden faydalanarak sağlanan verimlilik artışı ve optimizasyon çalışmaları sayesinde Türkiye’deki aktif üretim kapasitesinin muhafaza edilmesi amaçlanmaktadır.

İşçilerin durumu ne olacak?

Teknik ve ekonomik durumdan bahsedilen açıklamada Mersin fabrikasında çalışan işçilerin durumundan bahsedilmiyor. Şişecam patronu bütün işçileri işten çıkartmayı deneyebileceği gibi, işçileri Eskişehir ve Trakya’daki fabrikalara da gönderebileceği söyleniyor.

İşçilerin işten çıkarılması durumunda daha önce Şişecam’ın Topkapı fabrikasında olduğu gibi işçilerin direnişe geçmesi muhtemel görünüyor. Diğer fabrikalara transfer durumunda ise fabrikalar arasında işçilerin saat ücretleri düzeyinde eşitsizlikler olduğu için yine Şişecam fabrikalarının kaynayan kazan olma özelliğini ortadan kaldırmayacak.