Şişani öldürüldü mü?

IŞİD'in en çok aranan liderlerinden Ömer el Şişani'nin ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğü ileri sürüldü.

Şişani öldürüldü mü?

IŞİD’in en çok aranan liderlerinden Ömer el Şişani’nin ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğü ileri sürüldü. ABD Çeçen terörist el Şişani için 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Kobane, Rakka ve Deyr ez Zor savaşını IŞİD’in en önemli liderlerinden Çeçen asıllı Gürcistan vatandaşı el Şişani, insanlı ve insansız hava araçlarının kullanıldığı bir ABD hava saldırısında hedef alındı. Son günlerde, YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin önemlilerlemeler sağladığı Şeddadi kentindeki birliklere moral vermek için geldiği düşünülen el Şişani’nin Cuma günü gerçekleştirilen saldırıda öldürüldüğünün düşünüldüğü ancak bu bilginin teyit edilmeye çalışıldığı bildiriliyor.

ABD’li yetkililer operasyonun başarılı olduğunu düşünmekle birlikte henüz el Şişani’nin öldürüldüğünü teyit etmekten kaçınıyorlar.

Çeçen Ömer olarak da bilinen Ömer el Şişani, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin askeri konulardaki en yetkili adamı olduğu ve IŞİD’in terör eylemlerinin başında olduğu biliniyordu. Gerçek adı Tarkan Tayumurazoviç Batiraşvili olan Ömer el Şişani’nin Çeçenistan ve Gürcistan’da da savaşmıştı.

Şişani’nin Irak hava güçlerinin Ekim 2015’te Anbar vilayetinde düzenlediği ve IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin konvoyunun hedef alındığı saldırıda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak IŞİD lideri şubat ayında Libya’da görüldüğüne dair haberler çıkmıştı.

Yerel istihbarat belgelerine göre silahlı araçlarla korunan 14 araçlık bir konvoy 8 Şubat’ta linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin memleketi olan ve IŞİD’in ‘kalelerinden’ biri haline gelmeye başlayan Sirte’ye girmişti. Yerel bir istihbarat kaynağı IŞİD liderlerinden en az 2’sinin kızıl sakallı olduğunu söylerken, Libya’nın resmi istihbarat kaynakları da Sirte’ye ‘Ebu Ömer’ adını kullanan ‘gizemli bir IŞİD liderinin’ gideceği teyit etmişti.