Sırbistan Başbakanı: NATO’ya girmeyeceğiz

Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vuçiç, ülkesinin NATO’ya girmek gibi bir planı olmadığını ve askeri olarak tarafsız kalmak istediklerini söyledi.

Sırbistan Başbakanı: NATO’ya girmeyeceğiz

Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vuçiç, ülkesinin NATO’ya girmek gibi bir planı olmadığını ve askeri olarak tarafsız kalmak istediklerini söyledi.

Sırp RTS televizyonuna konuşan Vuçiç, Sırbistan’da NATO’ya girip girmeme konusunda referandum yapılmayacağını belirtti. Vuçiç “Sırbistan böyle bir isteği olduğunu belirtmedi” dedi.

Sırbistan ve NATO arasında imzalanan ve ülke kamuoyunda büyük yankı uyandıran anlaşmanın ‘teknik bir anlaşma’ olduğunu ifade Vuçiç “Sırbistan’ı bölmeye yönelik histerik bir kampanya başlatıldı ve ben buna karşı çıkacağım. ‘Sırbistan’ı seviyoruz, Rusya’ya ve ABD’ye saygı duyuyoruz, AB’ye girmeyi hedefliyoruz’ politikamız var. Fakat her şeyden önce Sırbistan’ı seviyoruz” dedi.

Avrupa Birliği’ne potansiyel aday olarak gösterilen Sırbistan, 20 Şubat’ta NATO birliklerine ülkede diplomatik muafiyet ve rahatça hareket etme imkânı sağlayan bir anlaşmayı onaylamış, bunun üzerine başkent Belgrad’da “NATO’ya hayır” sloganıyla bir miting düzenlenmişti.

Belgrad’da “NATO’ya hayır” mitingi

Mitingde “NATO’yu hemen sınır dışı et!” dövizleri dikkat çekerken, konuşmacılar da Sırbistan büyükelçiliği çalışanlarının Libya’da IŞİD tarafından rehin alınması ve ABD hava bombardımanında öldürülmesinden Batı’yı sorumlu tutmuştu.

Mitingin “NATO’yla yapılan anlaşma örgütün altyapımızı kullanacak olması ve istediği gibi hareket edecek olması nedeniyle Sırp halkının talebiyle çelişiyor ve Anayasa’ya aykırı.” ifadelerinin yer aldığı açıklamasında anlaşmanın iptali için yasal yollara başvurulacağı belirtilmişti.

NATO’nun Yugoslavya’ya müdahalesi sonucunda, farklı verilere göre 2500 kadar kişi hayatını kaybetmişti. Sırbistan’ın güneyindeki Kosova ve Metohiya bölgesinde yapılan ve ‘fakirleştirilmiş uranyum’un kullanıldığı bombardımanların, Sırbistan’da lenfoma ve lösemi hastalıklarını korkutucu seviyede artırdığı bildirilmişti.