Sınıf Arjantin'de ses verdi: Sınıfa saldırılara karşı genel grev

Arjantin'in en büyük sendikalarından biri olan İşçilerin Merkez Sendikası (CTA), ülkede işçi haklarına karşı topyekün saldırıya geçen sağcı Mauricio Macri hükümetine karşı 24 Şubat'ta genel grev ilan etti.

Sınıf Arjantin'de ses verdi: Sınıfa saldırılara karşı genel grev

Arjantin’in en büyük sendikalarından biri olan İşçilerin Merkez Sendikası (CTA), geçtiğimiz Kasım ayında seçimleri kazanan ve ülkede işçi haklarına karşı topyekün saldırıya geçen sağcı Mauricio Macri hükümetine karşı 24 Şubat’ta genel grev ilan etti.

İşçilerin Merkez Sendikası başkanı Hugo Yasky, Macri hükümetinin iktidara geldiği günden beri elektrik fiyatlarında yüzde 500 oranında bir artış yaşandığını, buna karşın alım gücünün yüzde 10 ile 15 arasında bir düşüş yaşadığını belirtti.

Özel ve kamu sektörü dahil olmak üzere yaklaşık 40 bin kişinin işten çıkarıldığını belirten Hugo Yasky, “Patronlar tarafından işçilere karşı bir saldırı mevcut ve bu saldırı hükümet tarafından destekleniyor” dedi.

Ayrıca polisin saldırgan tutumlarına da değinen Yasky, polisin işçilerin hakları için yaptığı yürüyüşlere bile tahammülü olmadığını, aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce eylemciye her fırsatta şiddetle saldırdığını ve bu saldırganlığın Macri’nin politikalarıyla doğrudan ilişkisi olduğunu söyledi.

Kasım seçimlerinde ne olmuştu?

Geçtiğimiz 22 Kasım günü yapılan seçimlerde sağcı ve neoliberal Mauricio Macri, 12 yıllık Kirchner’ler iktidarı karşısında ‘zafer’ kazanmış ve Arjantin işçi sınıfına saldırılarına hız kesmeden başlamıştı.

İlk iş olarak ulaşım ve elektriğe olağanüstü zamlar yapan Macri hükümeti, daha sonra en az 40 bin işçiyi işten çıkardı.