Sincan Çocuk Cezaevi raporu açıklandı

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Sincan Çocuk Cezaevi raporu hazırladı.

Sincan Çocuk Cezaevi raporu açıklandı

2014 yılında Sincan Çocuk Cezaevi, tutuklu çocuklara işkence yapılması ile gündeme gelmiş ve konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma üzerine rapor hazırlayan Türkiye İnsan Hakları Kurumu ayrıntılı rapor hazırlamıştı. Geçtiğimiz günlerde, Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin Sincan Çocuk Cezaevi ile ilgili hazırladığı rapor yayımlandı, raporda cezaevinde yaşanan hak ihlallerine yer verildi.

Soruşturma yerinden uzağa sevk

Raporda“Çocukların tutuklu bulundukları ceza soruşturmasının yürütüldüğü yerden çok uzak bir yere sevk edilmeleri ile yürütülen ceza soruşturmasında hukuki savunma geliştirebilme, delillerin toplanmasını sağlama, avukatın bilgi, destek ve görüşmesinden yararlanma gibi adil yargılanma hakkının özünde mevcut haklarının ihlaline yol açılmaktadır.” yer almakta. Cezaevi’nde kalan çocukların ailelerinden  ve soruşturmanın yürütüldüğü yerden uzak yerlere sevk edilmelerinin  soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yapılmasını zorlaştırmakta.

Gardiyanlardan şiddet

“Sincan’a Gaziantep’ten sevk edilen 17 yaşlarındaki A.T. , M.A. ve Y.İ.’nin kayıt kabul işlemleri sırasında herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen çıplak aramaya maruz kaldığı aktarılan raporda, çocuk mahpusların ağzından jandarma ve gardiyan şiddetine dair vakalara da yer verildi.”

Sağlık ve beslenme hakları yok

Hapishanede sağlık sorunları yaşayan çocuklardan M.Ç., “Hastanede bir doktor, gözüyle bakıp geri yolluyor bizi. Sırtımda fıtık var, Üç dört ay önce MR için sevk yazıldı ama hala sevk filan yok”diyerek tedavilerinin yapılmadığını ifade etti.

Cezaevindeki yemek sorununa da değinilen raporda, “Yemeklerden kimi zaman ‘fare, solucan, haşere’ gibi şeylerin de çıktığı belirtilmektedir” denildi.

17 yaşındaki M.K’nin, “Ben arkadaşlara ekmek dağıtacaktım, fareyi ilk ben gördüm, canlıydı, ekmeğin içinde oynuyordu. Fındık faresiydi. Sonra fareyi öldürdük, atmadık, müdür gelsin görsün istedik. Ama müdür gelmeyince attık. O akşam ekmek yemedik, yeni de istemedik, iştahımız kaçmıştı. Bazıları yemek yemiş olabilir” ifadelerine de raporda yer verildi.