Sınav sonucu yüzünden intihar etti

TEOG sınav sonucu düşük olan genç kız intihar etti.

Sınav sonucu yüzünden intihar etti

Bursa’nın Nilüfer ilçesi 19 Mayıs Mahallesi’nde yaşayan 13 yaşındaki A. B. Y. TEOG sınavında istediği notu alamadı ve iddiaya göre bunalıma girdi. Gece banyoda kendisini kalorifer borusuna asarak intihar eden A. B. Y.’nin cansız bedenini ailesi buldu. Cumhuriyet Savcısının incelemesinin ardından cenaze Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından Ayşe Berrin Yılmazlar’ın cenazesi Kükürtlü Camii’nde ikindi vakti kılınan namazın ardından Hamitler Mezarlığı’nda toprağa verilirken intihar ile ilgili savcılık soruşturma başlattı.

Sınav stresi yüzünden kalp krizi geçiren, sınav sonucundan dolayı hayatına son veren ya da son vermek isteyen öğrenciler ile ilgili haberler özellikle okullarda karne alındığı zamanlarda ve sınav sonuçlarının açıklandığı dönemlerde daha da artıyor. Eğitim sisteminin değişmesi ile beraber öğrencilerin devamlı sınav stresi ve performans kaygısı yaşadığı süreçte, okunan bu haberlere değil, bu olayların neden olduğu sisteme de bakmak gerekiyor. Örneğin, TEOG, ortaokulların 8. sınıflarında dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem ortak sınavlar yapılmasıdır. Öğrenciler lise tercihlerini yaparlarken, öncelikle öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. Daha sonra da 5-6-7-8. sınıf yıl sonu not ortalamalarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. Öğrenciler 5. sınıftan itibaren her sene iyi bir liseye girebilmek için sınav stresi yaşıyorlar.

Sınav döneminin neden olduğu stres ve sınavla ilgili beklentiler öğrencinin ruhsal yaşantısında ciddi tahribatlara neden olabilir. Sınava yeterince hazırlanamadığını düşünmek, sınavda başarılı olamayacağına inanmak, ailenin sınav başarısı konusunda öğrenciye baskı uygulaması gibi durumlar da öğrencinin sınav stresinin artmasına neden olabilir. Kişi kaygının yanı sıra umutsuzluk, mutsuzluk, çaresizlik, kendisine veya başkalarına yönelik yoğun öfke hatta sınavla ilgili kâbuslar görmeye kadar olumsuz duygular yaşayabilir. Bu olumsuz duygular sınav sonrasında yok olacağı gibi tam tersi etkileri aylar hatta yıllar sürebilir.