Silopi'de halk açlıkla 'terbiye edilmeye' çalışılıyor

Silopi'de devam eden sokağa çıkma yasakları ile aralıksız süren operasyonlar yeni yılın ilk günlerinde hız kazandı. Halk açlıkla mücadele ediyor.

Silopi'de halk açlıkla 'terbiye edilmeye' çalışılıyor

Silopi’de devam eden sokağa çıkma yasakları ile aralıksız süren operasyonlar yeni yılın ilk günlerinde hız kazandı. İlçede 21 sivil yaşamını yitirdi, onlarcası yaralandı. Yaşamın imkânsız hale geldiği ilçedeki dramı HDP Milletvekilleri Ferhat Encü ve Aycan İrmez anlattı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, gelişmeleri Silopi’de takip eden Encü, “Biz yaralılar için 112’yi çağırıyoruz. 112 maalesef gelmiyor. Çok sayıda yaralı bu şekilde yaşamını yitirdi. Yaralılarını getirenlerin üzerine ateş açılıyor. Kaymakam ve valilikle hiçbir şekilde iletişim kuramıyoruz. Telefonlarımızı açmıyorlar. 155 açtığında da ‘bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ diyorlar” dedi. Medya dahil herkesin 3 maymunu oynadığını dile getiren Encü, Zap ve Barbaros mahallelerinde yaşananları şöyle anlattı:

“Bu mahallelere tanklarla, ağır silahlarla büyük bir saldırı söz konusu. Binlerce insan kendi evlerinde bodrumlarında saklanıyor. Aç, susuz perişan haldeler. Diyorlar ki, ‘Biz bombalarla ölmezsek zaten açlıktan öleceğiz’. Günde yüze yakın telefon alıyoruz ‘Ne olur yardım edin. Biz açlıktan ölüyoruz. Evimizde çocuklar, bebekler var. Biz kendimizden geçtik bebeklerimizi düşünüyoruz’ diye. Bu zülme karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor.”

Valiliğin ‘yardım’ açıklamalarına yalanlama

Şırnak Valiliği’nin “Cizre ve Silopi ilçelerimizde vatandaşlarımızın sağlık, gıda, ilaç, cenaze defin hizmetleri ve diğer temel ihtiyaçları Kaymakamlıklarımızca titizlikle karşılanmaktadır” açıklamalarını yalanlayan İrmez ise “Şu an 6 cenazemiz maalesef cami ve evlerde. Cenazelerin alınmasına izin verilmiyor. Otopsiye götürülen cenazelerimiz daha morglarda. Morgda dahi yer yok. Cenazeler yemek deposu ve benzeri yerlerde muhafaza edilmeye çalışılıyor” dedi.