VİDEO | Şili ve Peru'da halk sokakta: Amerikan sömürgesi olmayacağız

12 Pasifik ülkesinin temsilcileri tarafından Yeni Zelanda'da imzalanan Trans Pasifik Ortaklık Antlaşması'na (TPP) karşı Şili ve Peru'da sokağa çıkan halka polis saldırdı.

VİDEO | Şili ve Peru'da halk sokakta: Amerikan sömürgesi olmayacağız

Geçtiğimiz Çarşamba günü 12 Pasifik ülkesinin temsilcileri tarafından Yeni Zelanda’da imzalanan Trans Pasifik Ortaklık Antlaşması’na (TPP) karşı Şili ve Peru’da sokağa çıkan halka polis saldırdı.

Şili’nin Santiago şehrinde TPP’yi protesto etmek isteyen eylemcilere polis saldırdı. Eylemcilerin ellerindeki “Amerikan sömürgesi olmayacağız” yazılı dövizler dikkat çekti.​

Öte yandan TPP’yi imzalayan on iki ülkeden biri olan Peru’da da halk sokaklara indi. Yine polis saldırısı ile karşılaşan eylemciler, “TPP’yi imzalamak, ülkemizin bağımsızlığını ulusötesi şirketlere vermek demektir.” dedi.

https://youtu.be/yWewhLiaFaQ

Trans Pasifik Ortaklık anlaşması, ulusötesi şirketlere çevre ve kamu yararına yatırımları engellendiği takdirde anlaşmaya taraf olan ülkelere milyarlarca dolarlık tazminat davası açma hakkı tanıyor.

Şili, ABD, Meksika, Peru, Kanada, Japonya, Brunei, Singapur, Malezya, Vietnam, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan oluşan on iki Pasifik ülkesi arasında imzalanan Trans Pasifik Ortaklık anlaşması, ulusötesi şirketleri çıkarlarını, işçi ve çevre haklarını talan etmekle beraber, kamu yararına hiçbir şey ifade etmiyor.

Kapitalizm ve sermaye sınıfının tıkanıklığını aşamaması, alternatif üretememesi ve bunun sonucunda ortaya çıkardığı kemer sıkma politikaları veya TPP tarzı ulusötesi şirketlerin çıkarlarını savunan anlaşmaların, Pasifik ülkelerinde önümüzdeki günlerde sınıf mücadelesini güçlendirmesi bekleniyor.