"Şike operasyonunda kumpas" soruşturmasında 12 kişi tutuklandı

"Şikede kumpas" soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüphelilerden 12'si tutuklandı. Tutuklama kararında amaç olarak "Fenerbahçe'yi ele geçirmek" gösterildi.

“Şikede kumpas” soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüphelilerden 12’si tutuklandı. Tutuklama kararında amaç olarak “Fenerbahçe’yi ele geçirmek” gösterildi.

Şikeden kumpasa nasıl gelindi?

“Şike operasyonunda kumpas” soruşturmasında gözaltına alınan ve dün sabah saatlerinde İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen 46 kişiden 29’u savcılık sorgusunun ardından , “Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, üyesi olma”, “Haberleşmenin gizliğin ihlali”, “Özel hayatın gizliliğinin ihlali”, “Soruşturmanın gizliliğinin ihlali” ve “İftira” suçlarından tutuklanma talebiyle İstanbul Nöbetçi 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Akşam saatlerinde de emniyette işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye getirilen 3 kişi de aynı suçlamalarla mahkemeye sevk edildi. Bu sabaha karşı hakimlikteki sorguları tamamlanan şüphelilerden 12’si “Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek”, “Silahlı terör örgütü üyeliği” ve “Silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

“Amaç Fenerbahçeyi ele geçirmek”

Tutuklama kararında, “Lider ve yönetici ve bir kısım üyelerinin firari olduğu ve bir kısmının da çeşitli soruşturmalarda tutuklu bulunduğu FETÖ/PDY terör örgütünün her alanda var olma iradesi doğrultusunda bir kısım yöneticilerince futbol alanında da etkinliğe kavuşma adına sosyal, ekonomik olarak topluma etkisi büyük olan bir kulübü ele geçirmeye yönelik oluştuğu, bu irade doğrultusunda alınan karar ve talimatlar ile Türkiye Cumhuriyeti yasalarında soruşturmaya başlandığı esnada henüz suç olarak tanımlanmayan ve iddia edilen şike eyleminden dolayı Fenerbahçe Spor Kulübünün başkanının ve bir kısım yöneticilerinin, Futbol Federasyonu Başkanının ve bir takım spor kulübü yöneticilerinin ve futbol camiasına ilişkin isimleri yasadışı yollarla silahlı örgüt kurdukları iddiasıyla teknik ve fiziki takibe maruz bıraktıkları…” belirtildi.

Kararda, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve Futbol Federasyonu Başkanının doğrudan birbirleriyle bağlantısının bulunmadığı ancak teknik takip yapılarak bu kişilerin silahlı suç örgütüyle ilişkiliymiş gibi gösterilmeye çalışıldığı ve silahlı örgüt iddialarına zemin hazırlandığı ifade edildi.

 “Şüphe arzetmeyen görüşmeleri örgütsel bağlantı gibi gösterildi”

Kararda, hedef alınan kişilerin hakkında yeterli delil olmadan ve yasal olarak herhangi bir suç isnat edilemeyecek şekilde silahlı suç örgütü haline dönüştürmeye çalışıldığı, bu doğrultuda da yargılanmalarını sağlamak amacıyla gerekçesiz bir şekilde şüphe arzetmeyen görüşmeleri örgütsel bağlantı gibi gösterdikleri vurgulandı.

“Aziz Yıldırım’ı irtibatlı ve örgütsel bağlantı kılmak adına…”

Kararda şüphelilerin, “Olgun Peker’le kulüp başkanı Aziz Yıldırım’ı irtibatlı ve örgütsel bağlantılı kılmak adına dönemin Federasyon Başkanı’yla o dönem kulüp başkanlığı yapan kişilerin hiçbir tape ve HTS kaydına dayanmayan görüşmelerini soruşturmaya kattıkları” tespitine yer verildi.

“Tv ve gazetelerde algı yönetimi yaptılar”

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararına da yer verilen kararda, FETÖ/PDY’ye bağlı olan bazı medya kuruluşları aracılığıyla, şüphelilerin soruşturmaya yönelik algı yönetimi yaptıkları, bu şekilde toplum nezdinde soruşturmaya meşruiyet kazandırmaya çalıştıkları, yine bu doğrultuda firari sanık Ekrem Dumanlı’nın “Şike” üzerine gazetede yazılar yazdığı belirtildi.

12 kişi tutuklandı… 8’i adli kontrol 20 kişi serbest

Şüphelilerin, fikir ve eylem birliği içinde oldukları vurgulanan kararda, söz konusu dönemde İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler M.T., M.A., Ö.F.O., İ.E., A.Ç., M.O., H.G., K.A., H.A., S.K., ve S.E.’nin, operasyonlarda aktif olarak görev aldıkları, çoğu dinleme raporlarına paraf ve imza attıkları bu nedenle de müsnet suçları işledikleri belirtilerek, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek” ve”Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından, şüpheli N.K.’nın ise “Haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek” ve “Silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek” suçundan tutuklanmalarına karar verdi. Aralarında bazı avukatlarında bulunduğu 8’i adli kontrol şartıyla olmak üzere 20 kişi ise serbest bırakıldı.