Şiddet gören kadına insanlık dışı yaklaşım: Morlukları makyajla kapatma dersleri

Fas'ta bir televizyon kanalında şiddet gören kadınların şiddet izlerini makyajla nasıl kapatacaklarına dair 'skandal' bir program yayınlandı.

Şiddet gören kadına insanlık dışı yaklaşım: Morlukları makyajla kapatma dersleri

Fas’ta yarısı devlete ait olan bir televizyon kanalında şiddet gören kadınların yüzlerindeki morluk ve şişlikleri makyajla nasıl kapatacaklarına dair ‘skandal’ bir program yayınlandı.

‘Sabahiyat’ adlı kadın programda şiddet izlerinin nasıl kapatılacağı canlı yayında anlatıldı. Programda modelin yüzündeki ‘morlukları’ fondöten ve kapatıcı kullanarak nasıl kapatacağını anlatan makyöz Lilia Mouline, bir skandala daha imza atarak gün içinde makyajın etkisinin kaybedilmemesi için pudra kullanmayı da ihmal etmemeleri yönünde kadınlara önerilerde bulundu.

Mouline programın bir noktasında da aile içi şiddet mağduru kadınlara “Bu güzellik tüyolarının günlük yaşantınızı sürdürmenizde size yardımcı olmasını umuyoruz” sözleriyle seslendi.

Program ciddi tepkilere sebep oldu. Bir çok ülkede Faslılar kanalın boykot edilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

Özrü kabahatinden büyük

Makyajı yapan Mouline ise amaçlarının aile içi şiddeti meşrulaştırmak olmadığını kaydederek kendini ‘gerçekçi tavsiyeler verdiğini’ söyleyerek savundu. Kadınların şiddetin izlerini taşıdığı süreçte ‘sosyal hayatlarını bir kenara bırakmasını engellemeye çalıştığını’ iddia eden Mouline, “Makyaj, bu kadınların adalet beklerken normal hayatlarını sürdürmesine izin veriyor” dedi.