Selman Ada eserlerini geri çekiyor iddiası

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü'ne görevinden alınan Rengim Gökmen yerine genel müdür olarak atanan Selman Ada'nın tepkiler sonrasında eserlerinin programdan geri çekildiği görüldü.

Selman Ada eserlerini geri çekiyor iddiası

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü’ne görevinden alınan Rengim Gökmen yerine genel müdür olarak atanan Selman Ada’nın kurumun 2015-2016 sanat sezonu programında, 6 il müdürlüğünde 53 temsilde sahnelenmesi planlanan, aralarında “Ali Baba ve 40”ın da olduğu dört eseri tırpanlandı. Her temsilden gişe hasılatının yüzde 50’si ile 60’ı arasında değişen oranda telif ücreti alan Ada’nın eserlerine aylık programlarda “sezonun son temsili” yazıldı. Ada’nın programda kendi eserlerine yer vermesi ve çok sayıda temsil yapması ve karşılığında yüksek oranda telif alacak olması tepki görmüştü.

2014 yılında Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü görevinden alınan Rengim Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davayı kazanmasının ardından Selman Ada’nın yerine yeniden genel müdür olarak atanmıştı. Ancak bakanlık, Gökmen’i de 20 gün sonra görevden alarak, yerine yine Selman Ada’yı “vekâleten” getirmişti. Ada’nın ikinci kez genel müdür olmasının ardından kurumun repertuvarında dikkat çeken bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Ankara’da Ada’nın bestelediği “Ali Baba ve 40” 15, İstanbul’da “Başka Dünya” 6, İzmir’de “Mavi Nokta” 4, Mersin’de “Ali Baba ve 40” 12, “Mavi Nokta” 3, Antalya’da “Ali Baba ve 40” 5, Samsun’da “Aşk-ı Memnu” 8 temsil gerçekleştirecekti.

DOB Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasında yayınlanan aylık programlarda, Ada’nın eserlerinin yanına “sezonun son temsili” ifadesi konuldu. “Ali Baba ve 40”ın Ankara Müdürlüğü’nde 24, 29 Şubat ve 23 Mart tarihlerinde sahneleneceği duyurulmuştu. Ancak şubat programında ayın 10’unda gerçekleşecek temsilin yanına “sezonun son temsili” notu düşüldü. İstanbul Müdürlüğü’nde 10, 11 ve 12 Mart’ta sahneleneceği duyurulan “Başka Dünya” adlı Ada eserinin de mart programında yer almadığı gözlendi. Mersin Müdürlüğü’nde ise “Ali Baba ve 40”ın 9 Şubat, 22, 24, 31 Mart, 12 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde sahneleneceği duyurulurken, 13 Şubat gösteriminin yanına da “son temsil” ifadesi yazıldı.