Selahattin Demirtaş Irak'taki Kürt partileri arasında arabuluculuğa soyundu

Dün Irak'a giderek Kürt siyasal partileri ile görüşmelere başlayan Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada arabuluculuk gibi bir rolleri olduğunu beyan etti.

Selahattin Demirtaş Irak'taki Kürt partileri arasında arabuluculuğa soyundu

Dün Irak’ın Erbil kentine giderek Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih ile görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün de görüşmelerine devam etti.

Bugün KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Demirtaş’ın Irak’taki Kürt partileri arasında arabuluculuk misyonuna soyunduğunu ifade etmesi dikkatleri çekti.

‘Kürt güçleri el ele vermeli’

Ortak yapılan açıklamada KDP Politbüro Sekreteri Mirani, HDP heyeti ile gerçekleştirdikleri görüşmenin tarihi bir görüşme olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Kürt güçleri el ele vermeli ve sivil faaliyetler temelinde politika yürütmelidir. HDP ile gerçekleştirilen bu toplantı ve görüşmeler düşmanlara karşı tarihi bir yanıttır. HDP ile birçok ortak noktamız bulunuyor. HDP heyetini en iyi şekilde karşılayarak olumlu görüşmelerde bulunduk. Birçok iyi düşünceleri bulunuyor.”

Fazıl Mirani konuşmasının devamında Kürtlerin ve Kürt partilerinin birbirine destek olması ve sahip çıkması gerektiğini de dile getirdi. Mirani, bu konuda şunları söyledi: “Hepimiz eksikliklerimizi gidermek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kürtler arasındaki ilişki ve diyaloglar Kürtlerin iradesini güçlendirmektedir. Kürtler her dört parçada Kürtleri desteklemelidir. HDP’nin bu ziyareti düşmanın planlarını boşa çıkarmak amaçlı doğru bir yoldur. Birbirimizi desteklemeli ve halkımızın davasını başarıya ulaştırarak haklarımızı elde etmeliyiz.”

‘Arabuluculuk gibi bir rolümüz var’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, Kürtler arasındaki diyalogun daha da arttırılmasının önemi üzerinde durdu.

KDP’nin her türlü çalışmaya hazır olduğu yönünde mesaj verdiğini paylaşan Demirtaş, “Bu son derece önemlidir. Halkımıza, her ne kadar farklı ideolojiler olsa da demokrasi ve kardeşliğin geliştirilmesi yaklaşımı konusunda daha fazla güven vermeliyiz. Kürdistani partiler arasında ulusal bir uzlaşma ve anlaşma sağlanmalıdır” diye konuştu.

Demirtaş konuşmasının devamında “Bu ziyaretimizle Kürt taraflar arasında arabuluculuk yapma noktasında bir rol üstlenme amacı taşıyor. Var olan çelişki ve sorunlar çözülemeyecek, aşılamayacak çelişki ve sorunlar değildir. Her ne kadar düşünce açısından farklılıklarımız olsa da, birçok noktada görüşlerimiz ortaktır. Bu nedenle hep birlikte halka hizmet etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Mithat Sancar, Celal Doğan ve Osman Baydemir de görüşmelerde

Demirtaş’ın KDP ile görüşmesine, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Eş Genel Başkan Yardımcıları Fatma Kurtulan ve Nadir Yıldırım ile milletvekilleri Celal Doğan, İmam Taşçıer, Nimetullah Erdoğmuş, Mithat Sancar, Osman Baydemir ve Parti Meclisi üyesi Abdullah Alagöz’ün de katıldığı kaydedildi.

Heyetin bugün ayrıca Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) lideri Selahaddin Behaeddin, Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) lideri Ali Bapir,

Erbil’deki temaslarını bugün bitiren olan HDP’lilerin, Süleymaniye’ye giderek KYB ve Değişim Hareketi (Goran) yetkilileriyle görüşeceği de edinilen bilgiler arasında.