Şehir Tiyatroları’nın 100 yıllık dekor ve kostümleri izbe depoya atılmış!

Şehir Tiyatroları'ndan ibretlik manzaralar...

Şehir Tiyatroları’nın 100 yıllık dekor ve kostümleri izbe depoya atılmış!

GazeteMüstehak’ın haberine göre, 12 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından önce “Prestij alan” olarak belirlenip, 800 milyon dolara Dubai Şeyhi El Maktum’a satılan, ancak hukuksal sorunlar nedeniyle satışı iptal edilen Ayazağa’daki 46 bin metrekare büyüklüğündeki arazi geçtiğimiz yıl bir Vadi İstanbul satın aldı..

Şehir Tiyatroları’nın 100 yıllık dekor ve kostüm deposunun bulunduğu İETT’ye ait olan araziyi satın alan Vadi İstanbul, tahliyesine 2 ay olan İBBŞT’ye ait Aksesuar Deposu’nun ve İETT Garajı’nın bir an evvel taşınmasını istedi.

İETT yetkililerinin taşınma sırasındaki nakliye masrafları tamamen Vadi İstanbul tarafından karşılanırken, Şehir Tiyatroları’na ait deponun 800 bin liralık taşınma masrafları İBBŞT tarafından karşılandı.

Ayrıca taşınılacak olan yeni depo henüz bitmediğinden dolayı geçici olarak Topkapı’da bulunan metronun altına, zeminden yaklaşık 30-40 metre aşağıya, hiç ışık almayan, telefonların çekmediği, aksesuar deposu çalışanlarının bu mevsimde üşüdüğü ve elektrikli soba yaktıkları belirtildi, masalarda ise idareten evrak işlerinin halledildiği, mutfak ve tuvaletleri taşınmadan sonra inşa edildiği izbe bir köşe olduğu dile getirildi.

sehirtiyatroÖzel olarak korunan, her yıl özel olarak ilaçlanan bu malzemelerin yerin 40 metre altında çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Yeni depoda çekilen fotoğraflarda kostümlerin gelişi güzel e korunaksız olduğunu gözler önüne seriyor.

3 ay sonra yeniden taşınacak!

Konuyla ilgili ulaştığımız Şehir Tiyatroları yetkilileri tüm malzemelerin oda kadar büyüklükte, özel olarak tasarlanmış kutular içerisinde korunduğunu söylese de elimize ulaşan fotoğraflar durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor. 100 yıllık aksesuarlar ve tarihi eserler/kostümler bulunan, her yıl bu envanterin korunması için özel olarak ilaçlama işlemleri gerçekleştirilirken şimdi bütün malzemeler üst üste yığılı bir şekilde atıl duruyor.

IMG_13983 ay sonra, Ağustos ayında İkitelli’de yeni yapılan depolarına yine aynı masrafları tekrardan karşılayıp taşınacak dekor ve kostümlerden taşınma süresi boyunca hiçbir şekilde yararlanılamayacak.

Penbeklioğlu: Uygun bir yer bulamadık

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şehir Tiyatroları Sahne Direktörü Kubilay Penbeklioğlu, iddialar hakkında “Yanlış bilgilendirme, hiç izbe bir yer değil, aniden taşınmamız gerekiyordu” dedi. Neden taşınmaları gerektiğini sorduğumuz Penbeklioğlu, deponun bulunduğu alan için imara açılmış bir yer olduğunu, kendilerine aniden bilgi verildiği için taşımak zorunda kaldıklar bilgisini verdi. Sezon ortası olduğu için uygun bir yer bulamadıklarını belirten Penbeklioğlu, “Yeni depo yerine her parça özenle sarılarak depolandı, istiflendi. Depo uzak olduğu için daha yakın bir yere aranıyor” dedi. Penbeklioğlu, dekor ve kostümlere uygun birkaç yer bulduklarını, buralarda ise fizibilite çalışmaları yapıldığını belirtti.

Taşınma “Genç Günler”i de etkiledi

Her yıl Şehir Tiyatroları tarafından düzenlenen ve gençlere destek olunan “Genç Günler” festivalinde Şehir Tiyatroları’nın tüm aksesuarları, kostümleri ve dekorlarının gençler tarafından kullanılmasına izin verilip tüm eksikleri depodan karşılanırken, bu yıl depoya girilemediğinden hâli hazırda bulunan malzemelerle yapıldı.