Savcılıktan 'Akın Öztürk' iddiası

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Akın Öztürk'le ilgili soru işaretleri devam ediyor.

Savcılıktan 'Akın Öztürk' iddiası

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Akın Öztürk’le ilgili soru işaretleri devam ederken, savcılık kaynakları Akın Öztürk’ün darbe girişiminin başarılı olması durumunda Cumhurbaşkanı yapılacağıNI ileri sürdü.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli‘nin haberine göre,  savcılık kaynakları, ismen var olan sözde konsey üyelerinin darbeye meşrutiyet kazandırmak için Genelkurmay Başkanı Akar’ın ikna edilmesi yönünde çalıştıkları, ancak Akar’ın ikna edilmemesi nedeniyle darbecilerin planlarının bozulduğu görüşünü paylaştılar. Savcılık yetkilileri, darbenin yapılamamasında  Akar’ın kilit rol oynadığı değerlendirmesinde bulundular. Savcılık, dosyaya giren ifadeler ve yansıyan bilgiler ışığında, darbecilerin ikna etmesi halinde Akar’ın Genelkurmay Başkanı görevine devam ettirileceği, 2. Başkan Yaşar Güler’in yerine Mehmet Dişli’nin getirilmesini planladıkları değerlendirilmesinde bulundu.

‘Cumhurbaşkanı olacaktı’

Yetkililer, darbecilerin darbe sonrasında Akın Öztürk’ün ise Cumhurbaşkanlığı makamına getirmeyi planladıkları iddiasını paylaştı. Soruşturma dosyasına giren ve darbeciler tarafından hazırlanan atama listelerinde Öztürk, eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in yerine adı yazılmıştı. Savcılık, darbe girişiminin 1 numaralı şüphelisi olan Akın Öztürk’ün atama listesindeki görevlendirmelerin darbe girişiminin gidişatına göre şekillendirilebileceği görüşünü de savundular.

Öztürk iddiaları reddetmişti

Öztürk, savcılık sorgusunda “Beni atama listesinde Genelkurmay 2. Başkanı olarak göstermişler. Ben gerçekte Genelkurmay 2. Başkanı’ndan kıdemliyim. Akıncı Üssü’ne vardım. Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu. Bana ‘Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et’ dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım. Selçuk ve Dişli’ye darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini, halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatıp ikna etmeye çalıştım. Kendilerine itiraz ettikçe bağırıp, çağırdım. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı’nı da onları ikna etmeye çalıştı” demişti.

TSK ‘ikna için aradık’ demişti

Darbe girişimi sonrası Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada da Akın Öztürk’ün ikna için arandığı bilgisi yer almıştı. Açıklamada Öztürk’le ilgili bölüm şöyle ifade edilmişti:

Ayrıca Hv.K.Komutanı Ankara’da AKINCI Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın ÖZTÜRK’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü AKINCI’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle AKINCI’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir.