Sarkozy'den İngiltere'ye 'Türkiye' sözü: Kalmak isterseniz...

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Nicolas Sarkozy, seçilmesi halinde İngiltere’ye AB’de kalması için yeni bir teklif yapma vaadinde bulundu.

Sarkozy'den İngiltere'ye 'Türkiye' sözü: Kalmak isterseniz...

Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan Nicolas Sarkozy, seçilmesi halinde İngiltere’ye AB’de kalması için yeni bir teklif yapma vaadinde bulundu.

İngilizlere, “Birlik’ten çıktınız, ama masada artık yeni bir anlaşma ve sizin için yeniden oylama fırsatı var’ derim” ifadelerini kullanan Sarkozy şöyle devam etti:

“Fakat bu sefer eski Avrupa değil, yeni Avrupa’da olacaksınız. Kalmak ister misiniz? Eğer cevabınız ‘Evet’ ise bu çok iyi olacak. Çünkü Türkiye ile AB üyeliği görüşmeleri yaptığımız dönemde Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisini kaybetmeyi kabul edemem.”

Sarkozy, “Türkiye’ye yerinin artık Asya olduğunu söylemenin zamanı belki geldi. Ben sadık bir Avrupalıyım. AB’den çıkmayı hiçbir zaman düşünmedim ancak AB de iyi çalışmıyor.” dedi.

İngiltere’ye Türkiye ile müzakereleri durdurma vaadi

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’a göre de, Sarkozy’nin sözünü ettiği bu anlaşma Schengen bölgesini yeniden düzenlemeyi, Avrupa Komisyonu’na belirli sınırlamalar getirmeyi, Euro Bölgesi’nde entegrasyonu ilerletmeyi ve Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulmasını öngörüyor.