Samsun'da okul yerine camiye "dur" dediler

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Atakum İlçesi'ndeki eski binasına taşınması kararı bildirildi.

Samsun'da okul yerine camiye

Samsun’da bulunduğu alana 10 bin kişilik cami yapılması için başka bir yere taşınan 48 yıllık  ile verilen imar değişikliği ve okulun taşınması kararı iptal edildi.

Samsun İl Müftülüğü, Merkez Atakum İlçesi’nin sahil kesiminde 30 dönüm üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu yere 10 bin kişilik cami yapılması için 3 yıl önce çalışma başlattı. Müftülük, Türkiye’de sadece 6 tane olan okulun bulunduğu arsaya cami yapılması isteğiyle Valiliğe başvurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise, bakanlığa yazı yazarak görüş istedi. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine, 12 Temmuz 2013’de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı, cami yapımı için ‘dini tesis’ alanına çevrildi. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne, ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

Veliler dava açtı

Okul Aile Birliği, bu duruma karşı çıkarak Samsun 1’nci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Okul Aile Birliği ardından ret kararının iptali istemiyle Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Dava süreci devam ederken, okul 2014-15 eğitim döneminde kullanılmayan Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. Adı da ‘Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi’ olarak değiştirildi. Bunun üzerine öğrenci velileri tarafından taşınma işleminin iptali içinde Samsun İdare Mahkemesi’ne ikinci bir dava açıldı.

İmar planı değişikliği eski haline döndü

İlk olarak İmar planı değişikliğinin iptali için açılan davada Okul Aile Birliği lehine bir karar çıktı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi 21 Ekim 2014’de aldığı kararla 1’nci İdare Mahkemesi’nin kararını kaldırarak imar planı değişikliği işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme imar planlarının yargısal denetimi sırasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanın nitelikleri, bölgenin ihtiyaçları ve çevrenin korunması gibi olguların yanında, kamu yararı ilkesinin de gözetilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Mahkeme kararı sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat 2015’deki toplantısında okul alanı kullanımının, cami yapımı için ‘dini tesis alanı’ kullanımına dönüştürülmesini içeren imar planı değişikliği oy birliği iptal edildi. Bunun üzerine de okulun eski yerine taşınması için öğrenci velileri de Samsun Valiliği’ne 300 dilekçeyle başvurdu.

Okulun taşınması kararını mahkeme iptal etti

Son olarak okulun taşınma işleminin iptali için Samsun 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan dava da 30 Kasım.2015’de sonuçlandı. Mahkeme taşınma işleminin iptaline karar verdi. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen 29 Şubat’ta Tekkeköy ve Atakum Kaymakamlıkları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Valilik oluru ile birlikte gönderilen yazıda Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Atakum İlçesi’ndeki eski binasına taşınması kararı bildirildi.