Samanyolu’nun haritası çıkartılıyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın uzaya gönderdiği Gaia teleskopunun gözlemleri sonucu Samanyolu’nda bulunan 1 milyar tane yıldız kataloglanarak haritalandırıldı.

Samanyolu’nun haritası çıkartılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın yürüttüğü projeyle uzaya 2013 yılında gönderilen Gaia teleskopunun verileri ile Samanyolu’nun haritası çıkartılmaya devam ediliyor. Görevi boyunca Samanyolu’nun üç boyutlu haritasını çıkartmak için veriler toplayan Gaia teleskopu 2013 yılından bu yana topladığı verileri ESA’ya gönderirken, o günden bu yana gönderilen verilerle tam 1 milyardan fazla yıldız kataloglanarak  haritalandırıldı.

Samanyolu’nun üç boyutlu haritasının çıkartılması için yürütülen çalışmada, galaksiye dair detaylı bir görünüm elde ediliyor. Bugüne değin Samanyolu’ndaki yıldızlara dair toplanan veriden 20 kat daha fazlasını üç yılda sağlayan Gaia teleskopu, elde ettiği bu verilerle galaksiye dair detaylı sonuçlar elde ediyor. Bununla her bir yıldızın Dünya’ya olan uzaklığı hesap edilmeye çalışılırken, her bir yıldız sisteminin içerdiği kimyasal bileşim de kataloglandırılmaya çalışılacak.

Dünya’da yapılan teleskopik ölçümlerde Ozon tabakasının sonuçlara etki ettiği bilinirken, 2000’li yılların ortalarından itibaren devasa merceklerin uzaya gönderilme çabaları hız kazanmıştı. Hubble teleskopunun başarısı Avrupa ve Asya’daki uzay ajansları için ön açıcı olurken, evrene dair bugüne kadar elde edilmeyen bilgiler uzaydaki teleskoplar sayesinde elde ediliyor.

Bugüne kadar yalnızca yüzde 1

Gaia projesiyle bugüne değin 1 milyardan fazla yıldızdan veri toplanırken, Samanyolu’nda ortalama 100 milyardan fazla yıldızın olduğu tahmin ediliyor. Samanyolu galaksisi şekil olarak spiral bir galaksi olarak bilinirken,  Samanyolu ortalama büyüklükte bir galaksi olarak kategorize ediliyor.

Bu araştırmalarla hem galaksimizdeki hem de diğer galaksilerdeki yaşam olasılıklarına dair daha net veri elde edilirken, evrene dair bilinmeyenler de açığa çıkıyor.