Samanyolu Galaksisi 100 bin ışık yılı çapında

ESA, Herschel Uzay Teleskobu daha önce görülmemiş detaylarla dolu Samanyolu Galaksisi panoraması yayınladı.

Samanyolu Galaksisi 100 bin ışık yılı çapında

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Herschel Uzay Teleskobu’nun yüzlerce saatlik gözlemlerinden oluşturulan ve daha önce görülmemiş detaylarla dolu Samanyolu Galaksisi panoraması yayınladı.


ESA’dan yapılan açıklamada, görüntüyü oluşturan fotoğrafların, Herschel’in kızılötesi Galaktik Yüzey Ölçümleme sisteminin bir parçası olduğu, bütün galaksinin yüzde 40’lık bir kısmının gözler önüne serildiği belirtildi. Galaksinin içinde en fazla yıldızın bulunduğu bölgelerin seçildiği kaydedildi.

Panorama, yıldızlar, toz ve gaz bulutlarının oluşturduğu detaylarıyla, yeryüzünde açık bir gecede çıplak gözle görülebilen gökyüzü ile benzerlik oluşturuyor.


Dünyamızın da içinde yer aldığı disk şeklindeki Samanyolu Galaksisi’nin 100 bin ışık yılı çapında olduğu belirtiliyor. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre). Güneş’in de aralarında bulunduğu 100 – 400 milyar arasında yıldıza ev sahipliği yapan Samanyolu Galaksisi, bilinen evrende şimdiye kadar gözlemleyebildiğimiz 200 milyar galaksiden sadece biri.

2009’da uzaya fırlatılan ve 2013 yılına kadar aktif kalan Herschel Teleskobu’nun gönderdiği veriler, günümüzde halen gökbilimcilerin araştırmalarında önemli bir yer oluşturuyor.