Salih Müslim: Katılmamızı Türkiye engellemedi

İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün başlaması planlanan Suriye görüşmelerine davet edilmeyen PYD lideri Salih Müslim, sözkonusu karar verenin Türkiye olmadığını belirtti.

Salih Müslim: Katılmamızı Türkiye engellemedi

İsviçre’nin Cenevre kentinde bugün başlaması planlanan Suriye görüşmelerine davet edilmeyen PYD lideri Salih Müslim, sözkonusu karar verenin Türkiye olmadığını belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, görüşmelere çağrılmamalarında Türkiye’nin rolünün negatif olduğunu belirterek, “Ama, bize göre karar verenler başkalarıdır, Türkiye değildir. ABD, Rusya, bir de BM’dir. Ama nasıl bir karar almışlar biz de bilmiyoruz” dedi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşan Müslim, “perdenin arkasında ne döndüğünü” tam olarak bilmediklerini ancak, şimdiye kadar BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın kendilerini davet etmediğini söyledi.

Suriye’de PYD’siz çözüm olamayacağını söyleyen Müslim, “Onun için diyalog masasında olmamız gerektiğini söylüyoruz” ifadesini kullandı.

Müslim, Rusya’nın PYD ısrarının çözüm için olduğunu ifade ederek, “Suriye’de çözüm isteyenler PYD’nin masada olmasını ısrar ediyor. Tahminime göre Rusya’nın ısrarı bundandır. Çözümün biz olmadan olmayacağını Rusya görüyor” şeklinde konuştu.

Yapılacak olan konferansın bir veya iki günlük bir konferans olmadığını, belki bir yıl sürebilecek bir süreç olduğunun altını çizen Müslim, şöyle devam etti:

“Buna toplantıya katılanlar karar verecektir. Biz Suriye’deki bütün Kürt partileri ile birlikte hareket ediyoruz. Sadece iki parti koalisyon ile hareket ediyor, Kürt siyasetleri yoktur onların, İstanbul’da kalıyorlar. Rojava’daki Kürt partiler ile görüştük ve neler yapılacağı konusunda kararlaştık.”

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, dahil edilmedikleri toplantıya karşı olumsuz bir eylem ve hareket içinde olmayacaklarını da dile getirerek, “Biz kendi programımıza göre hareket edeceğiz. Biz savunmamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.