Sakarya'da 10 kişide radyoaktif madde tespit edildi: Acil servise giriş kapatıldı

Sakarya'da aralarında doktorların da bulunduğu 10 kişi üzerinde radyoaktif madde tespit edildi.

Sakarya'da 10 kişide radyoaktif madde tespit edildi: Acil servise giriş kapatıldı

Sakarya’nın Arifiye İlçesi’nde, 16 yaşındaki bir çocuk, inşaatta bulduğu metal malzeme ile oynadıktan sonra vücudunda morluklar oluşması üzerine, hastanede tedavi altına alındı. Yapılan incelemenin ardından, çocuğa tıbbi müdahaleden doktorlar dahil 10 kişide radyoaktif maddeye rastlandı.

Sakarya’nın Arifiye ilçesi’ne bağlı Neviye Mahallesi’nde yaşayan Eyüp B., Salı günü bir yakınının çalıştığı inşaatta bulduğu metal maddeyi evine getirdi.

Salı akşamından itibaren mide bulantısı yaşayan Eyüp B, çarşamba günü ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede mide bulantısına karşı iğne vurularak evine yollanan Eyüp B’nin vücudunda morluklar ve yaralar çıkmaya başladı.

Eyüp B. bu sabah Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi’ne getirildi. Eyüp B.’yi muayene eden doktorlar radyasyondan şüphelenince, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne (AFAD) haber verildi.

Acil servise giriş yasaklandı

AFAD ekipleri Arifiye’deki evin bulunduğu sokağı boşaltırken, vatandaşlara maske dağıtıldı. Aynı zamanda Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi’nin çocuk acil servisine girişler yasaklandı. Personel dışarı çıkarılırken, ölçüm yapması için görevliler çağırıldı. Hastaneye gelen hastalar başka hastanelere yönlendirildi.

AEK uzmanları inceleyecek

AFAD ekipleri Eyüp B.’nin evinde yaptığı ilk incelemelerde radyasyon tespit edemedi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan uzmanların Arifiye’deki ev ile doğumevine gelmesi bekleniyor.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Merkezi Başhekimi Yakup Tomak, “Şu anda hasta kabulünü durdurduk. Ölçüm yapılmasını bekliyoruz. Hastaları Serdivan’da bulunan hastaneye yönlendiriyoruz” dedi.

Vali Coş’tan açıklama

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş da yaptığı açıklamada, olayla ilgili gerekli araştırmanın yapıldığını ve herhangi bir radyoaktif maddeye rastlanmadığını, 16 yaşındaki Eyüp B.’nin tedaviye alındığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Merkezi acil servisi ile çocuğun ailesinin kaldırıldığı ToyotaSa Hastanesi acil servisindeki olağan üstü durumun kaldırıldığını söyledi.

Vali Coş, vücudunda morluklar oluşan Eyüp B.’nin temas ettiği cihazın boru kaynaklarında sızdırmazlık testi yapılan cihaz olduğunu açıkladı. Sakarya Kızılcık Barajı’nda işçi olarak çalışan Cumhur Tarık B.’nin amcasının oğlu 16 yaşındaki Eyüp B. ile baraja gittiğini belirten Vali Coş, yetkililerin kaybolduğunu söylediği test cihazını bulan çocuğun evine götürdüğünü anlattı. Vali Coş, çocuğun bir süre sonra rahatsızlandığını ve vücudunda kızarıklıklar meydana geldiğini belirterek şöyle devam etti:

“Eyüp B. rahatsızlanınca tedaviye alındı. Olay yerine AFAD ekibi geldi, mahalle sakinleri olay mahallinden uzaklaştırarak güvenlik tedbiri alındı. Ankara’dan Atom Enerjisi Kurumu’ndan da ekip intikal etti. Yapılan ölçümlerde yayılmış radyoaktif madde tespit edilemedi. Radyoaktif kalıntı olabileceği varsayımıyla alınan tedbirler kaldırıldı. Şahıs kontrol altında olup hayati tehlikesi yoktur. Muhtemelen pil. Kimyasal madde kaynaklı alerji olabilir. Alınan güvenlik önlemlerini de kaldırdık. Çocukta kontrol amaçlı olarak tutuluyor.”