Şaka değil, Anayasa Komisyonu Başkanı: Erdoğan'ın partiye üye olması tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmez

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, 'Erdoğan'ın parti üyesi olmasının tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmediğini' söyledi.

Şaka değil, Anayasa Komisyonu Başkanı: Erdoğan'ın partiye üye olması tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmez

AKP ile MHP’nin uzlaşmasıyla birlikte Meclis’e sunulan yeni anayasa teklifinde yer alan ‘partili cumhurbaşkanlığı’ düzenlemesi, mevcut haliyle zaten AKP’nin asıl lideri olduğunu gizlemeyen ve anayasada yer alan ‘cumhurbaşkanının tarafsızlığı’ ilkesini neredeyse her konuşmasında ihlal eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı partisine ‘resmen’ de kavuşturmuş olacak.

Ancak Erdoğan’ın bile savunmadığı ‘tarafsızlık’ ilkesiyle ilgili olarak, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’un bugün yaptığı tuhaf açıklamaları şaşkınlık yarattı.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AKP ve MHP’nin uzlaşmasının ardından Meclis’e sunulan 21 maddelik anayasa teklifinin yasalaşması halinde cumhurbaşkanının herhangi bir partiye hemen üye olabileceğini belirtirken, bunun ‘cumhurbaşkanının tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmediğini’ söyledi.

Reuters’e konuşan Şentop iddiasıyla ilgili, “Cumhurbaşkanı ile ilgili en büyük tartışma siyasi parti üyeliği. Avrupa’da sadece Macaristan’da bu konuda bir yasak var. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı siyasi partiye üye olmamak olarak görülüyor. Bu yanlış” ifadelerini kullandı.

Şentop, düzenlemenin kabul edilmesi durumunda, AKP’nin olağanüstü kongre toplamasının önünde engel olmadığını söylerken, teklifin Meclis Anayasa Komisyonu2nda değişikliğe uğrayıp uğramayacağı konusunda ise, “Teklifin ana çerçevesi belli. Ancak unutulan şeyler olabilir. Daha iyi teklifler olabilir. Buna da açık olmak gerekiyor” diye konuştu.