Sağlık Bakanlığı: Novartis rüşvet skandalında sorun görünmüyor

Sağlık Bakanlığı müsteşarı tarafından yapılan açıklamada, “Novartis konusundaki incelememizde ilk değerlendirme sonucunda sorun görünmüyor” denildi.

Sağlık Bakanlığı: Novartis rüşvet skandalında sorun görünmüyor

Sağlık Bakanlığı müsteşarı tarafından yapılan açıklamada, “Novartis konusundaki incelememizde ilk değerlendirme sonucunda sorun görünmüyor, sonucu önümüzdeki hafta açıklayacağız” denildi.

Sağlık Bakanlığı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis’in Türkiye’de rüşvetle avantaj sağladığı iddiaları hakkında inceleme başlattı. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, “Basına yansıyan söz konusu iddialar ihbar olarak kabul edilmiş olup, bakanlığımız denetim elemanları marifetiyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelenip, soruşturulacaktır. İnceleme sonucunda herhangi bir suistimalin tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır” denildi. Açıklamada şirket isminin ise belirtilmemesi ise dikkat çekti.

Diğer yandan, önceki gün Reuters’ın ‘özel haber’ olarak geçtiği haberde, iddialara göre, Novartis, Türkiye’de rüşvet dağıtarak, ürettiği ilaçların kamu hastanelerinde satın alma listelerine eklenmesini, iki ilacın Türkiye’deki isimlerinin kamu izniyle değiştirilmesini sağladı. Ilaris ve Gilenya adlı ilaçların isimleri Türkiye’de Ibecta ve Fingya olarak değiştirilirken, sadece kamu hastanelerinde listeye eklenmesiyle Novartis’in 20 milyon dolar elde ettiği öne sürüldü. Şirketin rüşvet dağıtarak elde ettiği gelirin ise 85 milyon doları bulduğu iddia ediliyor.