Rusya'ya "ilişkileri düzeltelim" mektubu gitti

24 Kasım’da düşürülen Rus savaş uçağının ardından başlayan krizde sürpriz "çözüm mektubu" geldi.

Rusya'ya

Manifesto_Alparslan Çelik_FotorGeçtiğimiz yıl 24 Kasım’da Türkiye savaş uçakları tarafından düşürülen SU-24 Rus savaş uçağının pilotunu öldürdüğünü açıklayan ve geçtiğimiz günlerde tutuklanan Alparslan Çelik’in Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya mektup yazarak, “İki ülke arasında diyalog başlatılım” dediği bildirildi.

Rus basını, İzmir’de üzerinde yasadışı harp silahı bulundurmaktan tutuklanan Çelik’in davanın görüleceği günü beklerken, Rus sözcü Zaharova’ya arkadaşı vasıtasıyla Twitter üzerinden 4 sayfalık açık mektup yazdığını kaydetti.

Çelik, “Ben Rus uçağının vurulmasıyla ilgili ne biliyorsam soruşturmayı yürüten savcılara ve basına ilettim. Ancak Türkiye’nin yoğun gündemi nedeniyle açıklamalarım tam anlamıyla basında yansıtılmadı. Size de bu yüzden ulaşmamış olabilir” ifadelerini kullandı.

Alparslan Çelik, “Ülkelerimiz arasında diyalog kurulması şu an en önemli mesele. İsterseniz (diyalogu) ben başlatayım” diye yazdı.

Çelik, Rus uçağının vurulmasının ardından yayımlanan videoda “Havaya ateş açtık” derken görülüyordu. Bir başka videoda ise pilotlar paraşütle havadayken Çelik’in “Esir alalım ateş açmayın” diye bağırdığı duyuluyordu.

Çelik, savcıya ifadesinde ateş açmayın uyarısında bulunduğunu söylemişti.