Rusya'da Stalin'in değeri daha fazla anlaşılıyor

Rusya'da yapılan anket, son yıllarda Rusya yurttaşlarının Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin'e bakışının olumlu yönde değiştiğini gösterdi.

Rusya'da Stalin'in değeri daha fazla anlaşılıyor

Rusya’da bulunan kamuoyu araştırma merkezi Levada Center tarafından yapılan anket, son yıllarda Rusya yurttaşlarının Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin’e bakışının olumlu yönde değiştiğini gösterdi.

Ankete göre SSCB’nin Büyük Yurtseverlik Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin Stalin hakkında yürütülen karalama kampanyalarına konu iddia edilen hataları bastırdığını düşünen Rusya yurttaşlarının sayısı, 2007 yılına kıyasla yüzde 28’den yüzde 34’e yükseldi.

Ankete göre, Stalin’in SSCB’yi güçlü ve refah sahibi bir devlet haline getirdiği görüşündeki Rusya yurttaşlarının oranı yüzde 14’den yüzde 20’ye yükseldi. Stalin’i ‘zalim’ olarak niteleyenlerin oranı ise, yüzde 15’le sekiz yıl öncesiyle aynı kaldı.

Rusya’da komünistler 2016’yı ‘Stalin Yılı’ ilan etti

Rusya’nın Penza bölgesindeki Komünist Parti üyeleri, 2016 yılını ‘Stalin Yılı’ olarak kutlayacaklarını açıkladı. Bu çerçevede Penza’da Stalin Merkezi açılması da planlanıyor.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin Penza örgütü, ‘Stalin Anayasası’ olarak da bilinen Sovyetler Birliği’nin ikinci anayasasının kabul edilişinin 80. yıldönümü vesilesiyle 2016 yılını ‘Stalin Yılı’ ilan etti. Komünist Parti Penza Milletvekili Georgiy Kamnev, bu kararı almalarında son zamanlarda Josef Stalin dönemi hakkında çarpıtmaların artmasının da etkili olduğunu belirterek, “Saldırı en iyi savunmadır. Stalin dönemi ve Stalin’in kişiliği hakkındaki tarihi gerçeklerle hakikatleri anlatacağız” dedi.

Penza’da Stalin Merkezi açacaklarını da duyuran Kamnev, merkezde bilimsel toplantılar, kamuya açık söyleşiler, film gösterimleri düzenleneceğini ve ayrıca tarih öğrencilerine Stalin bursu verileceğini söyledi.