VİDEO | Rusya: Türkiye Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlanıyor

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlandığına inanmak için ciddi nedenleri olduğunu söyledi.

VİDEO | Rusya: Türkiye Suriye'ye askeri müdahaleye hazırlanıyor

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlandığına inanmak için ciddi nedenleri olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmelerin Ankara’nın Suriye’yi işgal etmeyi planladığına ilişkin şüpheleri için ciddi deliller sunduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, “Türk ordusu tarafından gizli şekilde yürütülen hazırlıklara ilişkin giderek daha fazla işaret kaydediyoruz.” derken daha önce Türkiye’nin topçu ateşiyle Lazkiye’nin kuzeyindeki yerleşim yerlerini vurduğuna ilişkin inkar edilemez kanıtlar sunduklarını da hatırlattı.

Konaşenkov, konuşmasını “Pentagon, NATO ve Suriye’de insan haklarını koruduklarını söyleyen çeşitli örgütlerin konuşmayı seven temsilcilerinin, Türkiye’nin bu eylemlerine karşı harekete geçmelerini istememize rağmen hala sessiz kalmalarına şaşırıyoruz.” diye sürdürdü.

https://www.youtube.com/watch?v=ouvfu5Spw5U

Türkiye teröristlere savaşçı ve silah desteği sağlıyor

Konaşenkov, Türkiye’nin Suriye’nin İdlib ve Halep kentlerindeki teröristlere insan ve silah konusunda doğrudan yardım ve lojistik destek sağladığını söyledi.

Gazetecileri Antakya’nın Reyhanlı ilçesindeki sınır kapısının fotoğrafını da gösteren Konaşenkov, “Bu sınır geçiş noktasında, özellikle geceleri, Halep ve İdlib’i ele geçiren teröristlere Türk topraklarından silah ve savaşçı desteği sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye Suriye sınırındaki yasadışı askeri faaliyetlerini gizlemeye çalışıyor”

Türkiye’nin Suriye sınırındaki yasadışı askeri faaliyetlerini gizlemeye çalıştığını ileri süren Konaşenkov geçtiğimizde günlerde yapılacağı söylenen ancak Türkiye’nin iptal ettiği ortak gözlem uçuşunun da bu nedenle yapılamadığını ifade etti.

Konaşenkov, “Bir NATO ülkesi tarafından atılan bu adımlar Avrupa’da güven ve güvenliğin güçlendirilmesine hiçbir katkı sunmuyor.” diye konuştu.

Açık Semalar Antlaşması’nın ihlal edilmesine karşılık verileceğini dile getiren Sözcü, Rusya’nın Ortadoğu’da her türlü istihbarat ve izleme faaliyetlerini arttırdığını aktararak Türkiye’nin Rus gözlemcilerin uçuşlarını engelleyerek bir şey saklayabileceğini düşünüyorsa yanıldığını söyledi.

AKP Hükümeti Açık Semalar Antlaşması’nı da ihlal ediyor 

AKP Hükümeti geçtiğimiz günlerde Türkiye dâhil 34 ülkenin imzalamış olduğu ve 2002 yılında yürürlüğe giren Açık Semalar Antlaşması (ASA) uyarınca Rus uçaklarının gözlem uçuşu yapmasını reddederek anlaşmayı ihlal etmişti.

Böylece Türkiye ilk kez Rusya’nın gözlem uçuşu yapmasını reddetti. 2006 yılından bu yana ASA gereğince Rusya Türkiye üzerinde yılda 2 gözlem uçuşu gerçekleştirirken, Türkiye Rusya üzerinde yılda 4 uçuş yapıyordu.

Uçuşun iptal edilmesinde, Rus yetkililerin planladıkları rotanın Suriye sınırına yakın yerlerden geçiyor olmasının etkili olduğu söyleniyordu.