Rusya Suriye'den çekiliyor

Putin, “Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” dedi.

Rusya Suriye'den çekiliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’deki Rus hava güçlerinin görevlerini büyük oranda yerine getirdiğini ve yarından itibaren geri çekilmesi yönünde emir verdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir araya gelen Putin, “Savunma Bakanlığı’na verilen görevlerin tam olarak yerine getirildiğini düşünüyorum. Bu nedenle yarından itibaren askeri grubumuzun temel kısmının Suriye’den çekilmesini emrediyorum” dedi.

Tartus ve Hmeymim üsleri çalışmaya devam edecek

​Putin konuşmasına şöyle devam etti:

“Askerlerimizin etkili çalışmaları barış sürecinin başlaması için gereken koşulları yarattı. Rus askerlerinin desteğiyle Suriye ordusu ve Suriye’nin vatansever güçleri, uluslararası teröre karşı mücadeledeki durumu köklü bir şekilde değiştirmeyi ve neredeyse tüm yönlerde üstünlüğü ele geçirmeyi başardı.”

“Umarım, bugünkü kararımız, çatışan taraflara iyi bir sinyal olur. Umarım, bu karar sürecin tüm katılımcılarının güvenini önemli ölçüde artırır.”

“Tartus’taki deniz üssü ile Hmeymim’deki hava üssü çalışmaya devam edecek” diyen Putin, üslerin korunması gerektiğinin altını çizerek, orada kalacak  askerlerin, ateşkesi kontrol etmeye devam edeceklerini belirtti.

Lavrov: müzakere sürecini daha kalıcı hale getirmek gerek

Putin’e rapor veren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Uzay-Hava Kuvvetleri’mizin operasyonu, doğrudan teröristlere yönelik askeri eylemler sırasında karada elde edilen sonuçların yanı sıra, siyasi süreç için gerekli koşulların yaratılmasına da yardımcı oldu” dedi. Rusya’nın istikrarlı olarak Suriyeli taraflar arasında diyalogun kurulmasından yana olduğunu hatırlatan Lavrov, şöyle devam etti:

“Tekliflerimiz, ortaklarımızın isteksizliğiyle karşılaşıyordu. Ancak Uzay-Hava Kuvvetlerimiz operasyona başladıktan sonra durum değişmeye başladı. Önce tüm bu grupların tek bir masa etrafında nasıl toplanacağını anlamak lazım. Ama süreç başladı ve onu kalıcı yapmak hepimizin ortak çıkarınadır.”

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov ise konu ile ilgili, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bilgilendirdiğini belirtti.