Rusya Suriye'deki planlarını açıkladı

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD'nin cihatçı teröristlere destek açıklamasını eleştirirken Rusya'nın planlarını açıkladı.

Rusya Suriye'deki planlarını açıkladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’de basınında yer alan ve Cenevre görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde Washington’ın Suriye’de “muhalif” denen cihatçı çetelere verdiği silah desteğini arttıracağı iddiasıyla ilgili olarak, “Rus tarafının sadece bir planı var” değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Wall Street Journal’ın gündeme getirdiği “ABD, Cenevre görüşmelerinin sonuçsuz kalması halinde cihatçı çetelere daha güçlü silahlar gönderecek” iddiasına değerlendirdi.

“Rus tarafının sadece bir planı var: Suriye sorununun barışçıl bir biçimde çözülmesine yardımcı olmak ve terörle mücadele için bu ülkenin meşru hükümetine yardım etmek” ifadelerini kullanan Peskov, “Suriye’yle ilgili çözüm süreci kapsayıcı olmalı, yani farklı din ve halklardan olan tüm grupları kapsamalı” diye de ekledi.

ABD’nin B planı: Cihatçı çetelere verilen silah desteği arttırılacak

Wall Street Journal, Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin sonuçsuz kalma olasılığına karşı ABD’nin bir ‘B Planı’ hazırladığı iddiasını sayfalarını taşımıştı. Gazete, ABD yönetiminin, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) aracılığıyla Suriye’deki cihatçı çetelere daha ölümcül silahlar sevk edeceğini yazmıştı.

Haberde, “Şubat ayında ABD Başkanı Barack Obama’nın askeri ve istihbarat danışmanları, Rusya’nın Suriye’de artan etkinliğine karşı bir hamle olarak tasarladığı B Planı Beyaz Saray’a sunulmuş, ancak hayata geçirilmemişti. Şimdiyse, bu plan kapsamında muhalif gruplara verilebilecek silahların türleri konusunda yeni detaylar ortaya çıkmış durumda” ifadelerine yer verilmişti.

“Suriye’de ateşkesin başladığı 27 Şubat öncesinde CIA’in bölge ülkelerin istihbarat şefleriyle gizli görüşmeler” gerçekleştirdiği belirtilen haberde, “ABD’nin muhaliflere verilen silah desteğinin artırılması konusunda onay verdiği” belirtilmişti.

Öte yandan haberde, Washington’da cihatçı çetelere verilecek silahların ‘teröristlerin’ eline geçmesinden endişe ettiği, bu durumun önüne geçmek için de silahların kullanım alanları ve süreleri ile ilgili seçenekler üzerinde durduğu kaydedilmişti.