Rusya: NATO, ulusal güvenliğimizi tehdit etmeye devam ediyor

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde NATO’nun Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği belirtildi. Perşembe günü resmi kanallardan duyurulan Rusya Federasyonu Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ne göre NATO ve müttefiklerinin Rusya’nın sınırlarına ilişkin yaklaşımları ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ediyor. Putin’in imzaladığı belgede “NATO’nun olası askeri gücünü küresel işlevlerini yürürlüğe koyarak arttırması, uluslararası... View Article

Rusya: NATO, ulusal güvenliğimizi tehdit etmeye devam ediyor

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde NATO’nun Rusya’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiği belirtildi.

Perşembe günü resmi kanallardan duyurulan Rusya Federasyonu Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’ne göre NATO ve müttefiklerinin Rusya’nın sınırlarına ilişkin yaklaşımları ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ediyor.

Putin’in imzaladığı belgede “NATO’nun olası askeri gücünü küresel işlevlerini yürürlüğe koyarak arttırması, uluslararası hukuku ve normları ihlal etmesi, üye ülkelerin askeri faaliyetlerini arttırması, ittifakın genişlemesi ve Rusya’nın sınırlarına yönelik askeri altyapı yaklaşımı ulusal güvenliğe bir tehdittir” ifadeleri yer alırken, Rusya’nın bağımsız siyasetinin ABD ve müttefikleri tarafından önlenmek istediği belirtiliyor.

“Rusya’nın güçlenmesi, ulusal güvenliğe karşı karmaşık ve birbiriyle bağlantılı tehditlerin bulunduğu koşullarda gerçekleşiyor. Rusya’nın, bağımsız iç ve dış politikası uluslararası meselelerde egemenliğini sürdürmek isteyen ABD ve müttefiklerinin karşı hamle yapmasına neden oluyor” ifadeleriyle birlikte Ukrayna krizi nedeniyle NATO ile yaşanan sorunların, Arnavutluk ve Hırvatistan’ın ittifaka üye olmalarının, Bosna Hersek, Gürcistan, Makedonya ile Karadağ’ın da üyelik sürecine alınmalarının dış tehdit olarak değerlendirildiği Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde “NATO ile siyasi diyalog için var olan bütün kanallar kullanılarak örgütün lider ülkeleriyle yapılan ikili görüşmelerde Avrupa’da var olan yapıda gerçekleşecek değişikliklerin olumsuz sonuçları ve barındırdığı riskler izah edilmeye çalışılmıştır” ifadeleri yer alıyor.

Lavrov: “NATO, ABD’nin Avrupa’yı etkileme aracı”

Öte yandan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD liderliğindeki batının SSCB’nin dağılması sonrasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) aracılığıyla bölgede güvenliği arttırmak yerine NATO’nun genişlemesi için uğraştığını belirtmişti.

Zvezda kanalına konuşan Lavrov “Amerikalılar Avrupa’da güçlü bir etkiye sahip olmak istiyor. Onlar için NATO bunun en güçlü aracı” derken, Sovyetler Birliği’nin ve Varşova Paktı’nın dağılması sonrasında rahatlayan ittifakın kendine bir varlık zemini aramaya başladığını belirtmişti. Çeçenistan örneğini vererek, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın işlevinin zayıflatıldığını ve hiçbir statüsü bulunmayan bir takım kuruluşların devreye sokulduğunu söyleyen Rus Bakan ‘NATO’nun yalnızca varlığı korunmadı. Artık Doğu’ya doğru hareket etmeye başladı.” ifadelerini kullanmıştı.