Rusya: Kürtler olmadan müzakere imkansız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye'de barış görüşmelerine devam etmenin Kürtlerin katılımı olmadan mümkün olmadığını söyledi.

Rusya: Kürtler olmadan müzakere imkansız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Suriye hükümeti ile muhalefeti arasındaki barış görüşmelerine devam etmenin Kürtlerin katılımı olmadan mümkün olmadığını söyledi.

Rusya, ABD ve BM arasında dün Cenevre’de yapılan üçlü Suriye toplantısının ardından konuşan Gatilov, “Kürt temsilciler olmadan Suriye barış görüşmelerinin yeni turuna başlamak imkansız. Kürtlerin müzakerelerde temsil edilmesi gerektiği, tüm dünyada kabul görüyor. Zira onlar Suriye’de ciddi bir siyasi güç” ifadelerini kullandı.

Gatilov’a göre, müzakere sürecinin önündeki bir diğer engel, ılımlı muhaliflerin El Nusra Cephesi’nden henüz ayrılamaması. Rus ve ABD’li uzmanların bu konuda üzerinde yoğun çalışma yürüttüğünü kaydeden Gatilov, toplantıda bu tür konular için bir çözüm bulunamadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dün yaptığı açıklamada, Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin yeni turunu ağustos ayının sonuna doğru yapmayı hedeflediklerini söylemişti.