Rusya: 34 yerleşim yerini kapsayan "yeşil bölge"de saldırılar durdu

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Rus uçaklarının, ABD ve Rusya’nın anlaştığı ateşkesin uygulanacağı “yeşil bölge”lerdeki hava saldırılarını tamamen durdurduklarını bildirdi.

Rusya: 34 yerleşim yerini kapsayan

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’de dün geceden itibaren uygulanmaya başlayan ateşkes konusunda açıklama yaptı. Açıklamada Rus uçaklarının, ABD ve Rusya’nın anlaştığı ateşkesin uygulanacağı “yeşil bölge”lerdeki hava saldırılarını tamamen durdurdukları bildirildi.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Sergey Rudskoy, “BM Güvenlik Konseyi’nin Rusya-ABD ateşkes anlaşmasını destekleyen kararını dikkate alarak, hava saldırıları gerçekleştirirken muhtemel hataların önüne geçmek için, uzun menzilli olanlar da dahil olmak üzere Rus savaş uçakları, Suriye topraklarında bugün, 27 Şubat tarihinde sorti gerçekleştirmemiştir.” dedi.

ABD ile liste ve haritalar paylaşıldı

Rudskoy, açıklamasında ABD ve Rusya arasında ateşkes konusunda bilgi paylaşımı olduğunu da dile getirdi. Rusya’nın, Suriye’de ateşkesi kabul eden grupların listesini ABD’ye verdiğini belirten Rudskoi, ABD’den de kendilerininkine benzer bir harita aldıklarını kaydetti.

Rus general, “ABD’li yetkililere toplamda 6 bin 111 kişiyi kapsayan ateşkesi kabul etmiş bir silahlı grup listesi verildi, ayrıca kesin coğrafi koordinatlarının gösterildiği ve hava saldırılarının buna göre eleneceği 74 meskun bölge ve alanın listesini verdik. İstişarelerde ABD’den benzer bir harita aldık. ABD heyetinin bize ilettiğine göre silahlı grupların listesi bize diplomatik kanallar üzerinden ulaştırılacak.” şeklinde konuştu.

Hmeymim’de “uzlaşma merkezi” kuruldu

Suriye’deki silahlı grup üyeleri ile 49 görüşme gerçekleştiklerini aktaran Sergey Rudskoy, 47 yerleşim yerinde de hükümet kurumları ile anlaşma imzalanması konusunda hazırlıkların yapıldığını kaydetti. Rus general, toplam 34 yerleşim yerinde düşmanlıkların durduğunu bildirdi.

Suriye’de bir çözüm için ilk adımların atıldığını belirten Rudskoy, “Suriye’deki durumu etkileyebilecek bütün güçler ateşkesi kolaylaştırmalı.” diye ekledi.

Rusya’nın Hmeymim’de bulunan hava üssünde birbirleriyle çatışan grupların uzlaşmalarını kolaylaştırmak için özel bir merkez kurulduğu bilgisini veren Rus general, burada 61 Rus görevlinin çalıştığını dile getirdi.

Rusya’nın ateşkese tamamen uyduğunu savunan Rudskoy, ancak Birleşmiş Milletler tarafından terörist olarak tanımlanan gruplarla mücadelelerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.