Rus tarafı madde madde hesap çıkardı: Türkiye ne kadar tazminat ödeyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'ya 'özür' mektubunun ardından, Rus tarafında Türkiye'nin ödemesi istenen muhtemel tazminat hesapları yapılmaya başlandı.

Rus tarafı madde madde hesap çıkardı: Türkiye ne kadar tazminat ödeyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yolladığı ‘özür’ mektubunun ardından şimdi sıra, Rusya’nın özür dışında Türkiye’den talep ettiği tazminat konusuna geldi. Başbakan Binali Yıldırım’ın, Rusya’ya ve pilotun ailesine tazminat ödenip ödenmeyeceği konusundaki çelişkili açıklamaları kafaları karıştırırken, Rus tarafında hem hayatını kaybeden pilot, hem de düşürülen uçak için Ankara’nın tazminat ödemesi bekleniyor.

turkrus.com‘un haberine göre, Komsomlskaya Pravda gazetesi Rusya Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak muhtemel tazminat hesabını çıkardı.

Buna göre, tazminat konusu Türk ve Rus askeri yetkililer ile diplomatlardan oluşacak bir komisyon tarafından ele alınacak.

Rusya kanunlarına göre, görevi başında hayatını kaybeden askerler için 2 milyon ruble resmi tazminat ödeniyor. Bugünkü kuradan bu rakam yaklaşık 30 bin dolar ediyor.

Düşürülen Su-24 uçağı için ise ihracat fiyatı olan 30 milyon dolar bedel öngörülüyor.

Haberde ayrıca pilotun özel uçakla naaşının Rusya’ya getirilmesi ve cenaze masrafları için de “on binlerce dolarlık” tazminat söz konusu olduğu vurgulanıyor.

Son olarak ölen pilotun yakınlarının manevi tazminat talebi ele alınıyor. Bunun için de 100 bin dolara kadar bir bedel telaffuz ediliyor.