Rus belgeselciler IŞİD’in Türkiye’yle petrol ticaretinin belgelerine ulaştı

Rus televizyonu RT, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki petrol üretimine, Türkiye’yle olan ticaretine ilişkin belgelere ve tanık ifadelerine ulaştı.

Rus belgeselciler IŞİD’in Türkiye’yle petrol ticaretinin belgelerine ulaştı

Rus televizyonu RT, terör örgütü IŞİD’in Suriye’deki petrol üretimine, Türkiye’yle olan ticaretine ilişkin belgelere ve tanık ifadelerine ulaştı.

IŞİD’in faaliyetleri ve örgütün Türkiye ile petrol ticareti konusunda belgesel hazırlamak üzere Suriye’nin Türkiye’yle sınırına yakın bölgede bulunan RT Belgesel Kanalı ekibi Şeddadi’de IŞİD’in Türkiye ile illegal petrol ticaretine ilişkin çok sayıda belgeyle karşılaştı.

IŞİD’in, Suriye’nin kuzey doğusundaki Haseke bölgesinde kontrol ettiği son şehir olan ve zengin petrol yataklarına sahip Şadadi’nin Şubat ayında cihatçı terör örgütünden temizlenmesiyle birlikte IŞİD’in Musul ve Rakka arasındaki sevkiyat yolu da kesilmiş oldu.

“Türkiye-Suriye sınırını defalarca geçtik”

Daha önce IŞİD’in elindeki Şadadi, Rumilan, Kamışlı ve Tel Abyad’da çalışma yapan belgesel ekibi, Suriye’nin kuzeyindeki Şeddadi’yi kontrol altına alan YPG militanlarının elinde bulunan örgütün Türkiye’le ile ilişkilerini anlatan Suudi Arabistan, Suriye ve Türk asıllı 3 IŞİD üyesiyle de röportaj yaptı. Ele geçirilen belgeler ve röportajların yer aldığı bir belgeselin 1 ay sonra hazır olacağı belirtildi.

Suudi Arabistanlı IŞİD’li Türkiye-Suriye sınırını defalarca geçtiğini ve bütün ihtiyaçlarının Türkiye’den geldiğini Türk asıllı IŞİD’li esir, İslamcı militanların çoğunun Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığını, sınırda çok sayıda Türk askeri bulunmasına rağmen hiçbir engellemeyle karşılaşmadıklarını ifade etti.

Suriyeli IŞİD’li “Düşmanımın düşmanı dostumdur” sloganına binaen Türkiye sınırında Kürtlerle savaştığını söylerken, Türk asıllı olan, Türkiye’nin IŞİD’i kendi çıkarları için kullandığını belirterek “YPG, Türkiye ve IŞİD’in ortak düşmanı” dedi.

Komutanının kendisine, yaralandığı veya kuşatıldığı takdirde Türkiye’ye kaçmasını emrettiğini söyleyen Türk asıllı IŞİD’li uzun uzun Tayyip Erdoğan’ın siyasetiyle ilgili yorumlar yaparak, Erdoğan’ın IŞİD’le ve yasa dışı petrol ticaretiyle ilişkisinden söz etti.

IŞİD’in ajitasyon kitapçıkları İstanbul’da basılmış

IŞİD’den temizlenmesinin ardından YPG’nin eline geçen Şeddadi’de bulunan ve aralarında Libya, Tunus, Bahreyn, Kazakistan vatandaşlarına ait pasaportların hemen hepsinde Türkiye’ye geliş damgası olduğu görülüyor. Bölgeye gelirken pasaportlarını IŞİD’e teslim eden pasaportların sahibi olan cihatçıların ölmüş olduğu tahmin ediliyor.

ışidliler

cihatçı teröristlerin İstanbul’da çektirdikleri fotoğraf

YPG’nin RT ekibine verdiği, IŞİD’ciye ait bir USB cihazında bulunan belgeler arasında cihatçı teröristlerin İstanbul’da çektirdikleri fotoğraflara da rastlanırken, ayrıca cihatçıların adları, meslekleri, aile durumu gibi bilgilerin de bulunduğu görülüyor.

Teslim ettikleri pasaport karşılığında aldıkları ve bazılarını RT ekibinin cihatçıların “ofisinde” bulduğu ajitasyon kitapçıkların adının “Esad’ın suç rejimine karşı ideal mücadele dersleri” olduğu görülürken, künyelerinde de İstanbul’da basıldığı anlaşılıyor ve yayınevinin Facebook hesabı bulunuyor.

ışid.bant

IŞİD kitapçığı

ışid.istanbul

IŞİD’in İstanbul’da basılan kitapçığı

Türkiye’ye yasadışı petrol satışı

YPG’nin elindeki esir Türk militan, IŞİD’in ürettiği petrolü Türkiye’ye sattığını ve Türk yönetiminin bu durumdan haberinin olmamasının imkânsız olduğunu söyledi.

IŞİD’li esir, “Petrol ticareti yapıldığını iyi biliyorum. Ayrıca IŞİD’e gıda ve diğer gerekli ürün yardımları da yapılıyor. IŞİD’e karşı ambargo uygulandığı için gıda ürünlerini bulmaları kolay değil. Para, silah ve mühimmat yardımı da yapıyorlar. Tüm bunlar açık şekilde yapılıyor” dedi.

Ele geçirilen belgeler IŞİD’in kontrolündeki petrol üretiminin büyük çapta ve profesyonelce yapıldığını kanıtlarken ticaretin Türkiye bağlantıları da bazı belgelerin üzerindeki Türkiye adresleriyle açıkça görülüyor.

Ele geçirilen belgeler arasında yasa dışı petrol ticaretini gösteren fiyatların da bulunduğu ayrıntılı mali kayıtlar da yer alıyor.

“İslam Devleti Doğal Kaynaklar Bakanlığı Petrol ve Gaz Dairesi”

Aralarında, “İslam Devleti Doğal Kaynaklar Bakanlığı Petrol ve Gaz Dairesi” formlarına eklenen ve petrol tankerlerinin sürücülere ayrılan petrol hacimlerine ilişkin bilgiler bulunan Ocak ayı bordroları yer alıyor.

Bu bordrolara bakılırsa petrol, varil başına 12 ilâ 26 dolardan satılıyor. Petrol, Kabiba, Recura, Makhul ve El-Heyr yataklarında tankerlere dolduruluyor. Örneğin, Kabiba petrol sahasında, 23 Ocak tarihinde varili 13 dolardan 383 varil, yani bir günde yaklaşık 5 bin dolarlık petrol satılmış.

ışid.belge

Bir diğer belge, IŞİD Petrol ve Gaz Dairesi’nin Al-Baraka bölgesinde bulunan bölümünde iki mühendisin işe alınmasına ilişkin mektup. Mektupta, çalışanların görevleri ayrıntılı bir biçimde anlatılıyor.

Mühendislere, hava saldırılarında hasar alanlar dâhil devreden çıkan yatakların tamiri ve yeni petrol boru hatlarının döşenmesi görevi verildiği ve bu bölümde 17 kişinin çalıştığı anlaşılıyor.