RÖPORTAJ | Sokağa çıkması yasaklanan Kara: Trajikomik bir karar

Mahkeme, Adapazarı'nda basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ileri sürülen BHH ve İKD üyesi Melike Kara'nın, kent merkezindeki iki cadde ve bir parka gitmesini yasakladı.

RÖPORTAJ | Sokağa çıkması yasaklanan Kara: Trajikomik bir karar

Adapazarı’nda basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği ileri sürülen Birleşik Haziran Hareketi ve İlerici Kadınlar Derneği (İKD) üyesi Melike Kara için mahkeme, ‘suçta tekerrür tehlikesi var’ diyerek iddianame hazırlanana kadar kentin merkezinde bulunan iki cadde ve bir parka gitmesini yasakladı.

Kara’nın karara uymaması durumunda ise tutuklanacağı belirtildi.

24 Şubat tarihinde Birleşik Haziran Hareketi Sakarya Meclisi, Adapazarı’nın en işlek caddesi Çark Caddesi’nde hükümeti protesto etmek için basın açıklaması yaptı ve basın açıklamasını Melike Kara okudu.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Melike Kara hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılıkta ifade veren Melike Kara savunmasında, Türkiye’nin yönetim biçimi ve yaşanan hukuksuzluklardan herkesin etkilendiğin ve buna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptıklarını söyledi.

Mahkeme tarafından sokağa çıkması yasaklanan Melike Kara, Gazete Manifesto’nun sorularını yanıtladı:

-Öncelikle hakkınızda açılan dava hakkında ne söylemek istersiniz?

Kara: Biliyoruz ki son birkaç yıldır yüzlerce kişi aynı gerekçe ile yargılanıyor. Benimki de bu yüzlerce davadan sadece biri. İfadeye çağırdıklarında hiç şaşırmadım. Çünkü herkesin susturulmaya çalıştığı bir dönemde biz sözümüzü söyledik. Hakaret kapsamında olmadığı halde söylediklerimizin birilerini rahatsız edeceğini tahmin etmiştik. Çünkü “Tayyibe Çay Yok” diyen çaycıdan twitter hesabından yalnızca “Hırsız, Katil” yazanlarında yetersiz deliller ile yargılandığı bir ülkede yaşıyoruz.

-Mahkeme kararında basın açıklamaları ve yürüyüşlerin yapıldığı yerlere gitmeniz yasaklanmış, bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kara: Doğrudur. Yasaklanan yerler kentin tam merkezi. Ancak yasak sadece eylem ve yürüyüşleri kapsamıyor. Herhangi bir zamanda Çark Caddesi, Atatürk Bulvarı Meydanı ve Kent Parka girişim engellendi. Bu bölgeler gün içerisinde sıklıkla kullandığım güzergahlardır. Evime giden dolmuşlar yasaklanan meydandan kalkıyor ve işim gereği gitmek zorunda olduğum belediyelerden üç tanesi bu yasaklanan meydanda bulunuyor.

-İşiniz demişken, verilen mahkeme kararının iş hayatınıza etkisi nedir?

Kara: Ben gayrimenkul değerlendirme işi yapıyorum. Gayrimenkulün olduğu her yer, yani kentin tamamı benim çalışma alanım. Bu karar açıkça işimi yapmamın önünde engel oluşturuyor.

-Son olarak eklemek istedikleriniz…

Kara: Traji komik bu karara gerekli itirazımızı yaptık. Sanırım kararın ilginçliği nedeni ile bu kadar yankı buldu. Bu dava nezdinde, normalleşen bütün “Cumhurbaşkanına Hakaret” davalarına dikkat çekmesi açısından beklemediğimiz şekilde anlamlı oldu.