RÖPORTAJ | İzmirli liseliler: Memleketin karanlığa gömülmesine izin vermeyeceğiz

Gazete Manifesto olarak İzmir Fen ve Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ile yaptığımız röportajlarla, yaşadıklarını ve ne için mücadele ettiklerini onların gözünden okurlarımız ile paylaşıyoruz.

RÖPORTAJ | İzmirli liseliler: Memleketin karanlığa gömülmesine izin vermeyeceğiz

Türkiye genelinde yaklaşık 100 lisenin “proje okul” kapsamına alınarak, idareci ve öğretmenlerin okullarından uzaklaştırılmasına, lise öğrencilerinden büyük bir tepki geliyor. Bu tepkiler ilk olarak geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonunda ortaya çıkmış, Türkiye’nin genelinde liselilerin bilimsel, laik, parasız eğitim talepleri ile birleşerek yaygınlaşmıştı.

Dün de İzmir Fen Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi’nde okulların “proje okul” kapsamına alınması ile ilgili lise öğrencileri protesto eylemleri düzenlemişlerdi.

Gazete Manifesto olarak, İzmir Fen ve Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ile yaptığımız röportajlarla, yaşananları ve ne için mücadele ettiklerini onların gözünden okurlarımız ile paylaşıyoruz.

İzmir Fen Lisesi

İzmir Fen Lisesi

İzmir Fen Lisesi öğrencileri

Neden bu eylemi gerçekleştirdiniz?

“İFL Türkiye’nin en köklü ve başarılı liselerinden birisi. Biz öğrenciler de, daha çok küçük yaşta evlerimizden ve ailelerimizden koparak kaliteli ve bilimsel bir eğitim alabilmek için bu liseyi tercih ettik. Fakat bize bu eğitimi sağlayacak olan duvarlar değil, öğretmenlerimizdir. Biz de İzmir Fen’i, İzmir Fen yapan hocalarımızın okulumuzdan gönderilmesini istemediğimiz için böyle bir tepki koyduk.”

Proje okullar hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Proje okulları eğitim açısından değil, siyasi açıdan birer projedir. İdare ve eğitim kadrosu iktidar tarafından belirleniyor, bu da proje okul denilen liselerin şekillendirilmesinde rol oynuyor. Öğretmenlerimizin okulumuzdan uzaklaştırılması da tam da bununla bağıntılı. Gönderilen hocalarımızın yerine atayacakları hocalar, açıktır ki iktidarın birer kadrosu olacak.”isyan3

Eğitim öğretimin gittiği doğrultuyu nasıl yorumluyorsunuz?

“Türkiye’de eğitim öğretimin, özellikle son yıllara bakıldığında, ciddi bir şekilde yobazlaştırıldığı ve pahalılaştırıldığı ortada. Bunu en çok biz liseliler hissediyoruz. Bilimsel ve laik eğitim yerine İmam Hatip Liseleri’nin getirilmesi, parasız, eşit bir eğitim yerine özel liselerin ve dershanelerin açılması meselenin nereye evirildiğini çok net ortaya koyuyor.”

Peki eğitimde atılan bu adımların nereye varacağını düşünüyorsunuz?

“Nereye varacağı yeterince açık. Yetiştirmek istedikleri “dindar ve kindar nesil” projesini oturtmaya çalışıyorlar. Yaptıkları her şey buraya hizmet ediyor. İstiyorlar ki okumayan, sorgulamayan, düşünmeyen bir gençlik olsun. Biz geçen sene hocalarımızın baskılanmasına karşı karanlığa sırtımızı dönüyoruz dedik, şimdi de yüzümüzü aydınlanmaya dönüyor ve mücadelemizi büyütüyoruz.

“İzmir Fen’li liseliler olarak memleketteki tüm liselileri AKP’nin bu hamlelerine karşı durmaya çağırıyoruz. Çünkü biz karşı durmazsak memleket koca bir karanlığa gömülecek.”

Röportaj için teşekkür ederiz.

“Esas bize vakit ayırdığınız için biz teşekkür ederiz.”

 *  *  *

Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri ile röportaj

Bornova Anadolu Lisesi

Bornova Anadolu Lisesi

Neden bu eylemleri gerçekleştirdiniz?

“Bildiğiniz üzere “proje okul” adı altında 58 öğretmenimizin başka okullara tayin edilecekleri açıklandı. Deneyimli öğretmenlerimiz yerine gelecek olan öğretmenlerin ataması herhangi bir kritere dayanmadan sınavsız, kıdemlerine bakılmaksızın gerçekleşecek olması bize gösteriyor ki bu yapılanlar MEB’in önceki girişimlerinde olduğu gibi eğitim sistemini baltalama, aşağı çekme ve bizi karanlığa sürükleme isteğidir. Eylemleri bu yüzden gerçekleştirdik.”

Proje okullar hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Proje okul adı altına girmiş okullar ülkenin köklü liseleridir. Adı üstünde eğer bir proje yapılacaksa çağdaş, bilimsel, kaliteli bir eğitim nasıl verilmelidir konusu işlenmelidir. Fakat yaptıkları girişimlerden görüyoruz ki bu isim adı tek akıllarında olan düşünce biz bu öğrencileri karanlığa nasıl sürükleriz oluyor. Türkiye’de projeye ihtiyacı olan birçok okul varken bunların yerine bizim okullarımızın seçilmesi gülünçtür. Okullarımızın proje okul olarak seçilmesi, okullarımız gelişsin diye değil keyfi atamalar yapılsın diyedir.”

Eğitim öğretimin gittiği doğrultuyu nasıl yorumluyorsunuz?

“Gerçek, laik, bilimsel ve özgürlükçü eğitim-öğretim Türkiye’de maalesef bulanamayacak hale geldi. Gerek her sene değişen müfredatlarımız gerekse sınav sistemi değişikliği, keyfi müdür atamaları ve buna benzer birçok yapılan değişiklik eğitimi çok derinden sarstı ve sarsmaya devam ediyor. Bu yapılanlar bir yenilik değildir. Her defasında eğitimin temelini sarsma ve yok etme isteğidir. Bugün tam eğitim sistemi değiştirme havası var dercesine trajikomik bir şekilde sorgusuz sualsiz hiçbir eğitimciye danışılmadan yapılan değişiklikler…

“Bir ülkenin çökmesindeki, gerilemesindeki en büyük ve ilk adım o ülkenin eğitim sistemini çökertmektir. Yapılanlar bu yöndedir. Buna rağmen laik, bilimsel eğitim vermeye çalışan birkaç okulu da yok etme girişiminde bulunuyorlar. Fakat biz mücadelemizi sürdüreceğiz ve buna izin vermeyeceğiz.”