RÖPORTAJ | İKD: Gericiliğe karşı ilericilik bayrağını bugün de önce kadınlar taşımalı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla çıktığı yolda kuruluş toplantısına hazırlanırken biz de Manifesto olarak kurucu komite üyesi Nuray Yenil ile bir röportaj yaptık.

RÖPORTAJ | İKD: Gericiliğe karşı ilericilik bayrağını bugün de önce kadınlar taşımalı

Röportaj: Merve Bahtiyar

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla çıktığı yolda kuruluş toplantısına hazırlanıyor. İKD’liler, tüm kadınları 10 Ocak Pazar günü saat 11.30’dan itibaren Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacak toplantıya çağırdı.

IMG-20160107-WA0000

Manifesto olarak, biz de bu etkinlik öncesi İlerici Kadınlar Derneği kurucu komite üyesi Nuray Yenil ile yaptığımız röportajımızı yayınlıyoruz.

-İlerici Kadınlar Derneği’nin yeniden kurulması nasıl gündeme geldi. Kuruluş sürecini kısaca anlatır mısınız?

Nuray Yenil: Bizler geçtiğimiz yıl Şubat ayında İlerici Kadınlar Konferansını topladık. Türkiye’de kadına yönelik baskı, şiddet, aşağılanma, tecavüz ve cinayetlerin had safhaya vardığı böylesi bir dönemde kadınların sessiz kalması düşünülemezdi. Kolları sıvadık. İki aylık bir hazırlık sürecinden sonra emekten, aydınlıktan, eşitlikten ve özgürlükten yana olan bütün ilerici kadınlara bir çağrı yaptık. Çağrımız karşılık buldu.

Yaklaşık bir sene olmuş. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir araya geldiğimiz konferansta, kadın emeğinin hak ettiği değeri görmesi gerektiğinden, kadına yönelik şiddete karşı nasıl mücadele edeceğimize, kapımıza dayanan savaş ve göç mağduru kadınlarla dayanışmayı nasıl büyüteceğimizden, yaşam alanlarımızın talan edilmesi karşısında almamız gereken tutuma kadar çok geniş çerçevede yaşadığımız sorunları ve mücadele yöntemlerini konuştuk. Bir yol haritası çıkardık.

Konferansta İlerici Kadınlar Meclisi’ni kurma kararı aldık. Geride bıraktığımız bir yıl ilerici kadınlar olarak mücadeleyi bir adım öteye taşıdığımız ve deneyim biriktirdiğimiz bir dönemi ifade ediyor. Geldiğimiz aşamada Şubat ayında ortaya çıkan birikim ile birlikte kurumsal bir kimlik kazanma ihtiyacı da ortaya çıktı ve yolumuza İlerici Kadınlar Derneği olarak devam etmeye karar verdik.

-İlerici Kadınlar Derneği ismini tercih etmenizin sebebi nedir?

Yenil: Bu sorunun iki yönlü yanıtlanması gerekiyor.

Birincisi 1975 yılında kurulan sonrasında sıkıyönetim ve darbe döneminde yasaklanan İlerici Kadınlar Derneği’nin yarattığı mirasın, kadın mücadelesinde ortaya koyduğu pratik ve geliştirdiği siyasi hattın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İKD’nin mirası bugün de kadın sorununa yaklaşım ve mücadelenin kurulacağı zeminin doğru tanımlanması konusunda günceldir.

İkincisi içinden geçtiğimiz dönem adlı adınca bir gericilik dönemidir. İnsanlık tarihi boyunca en karanlık dönemlerin nasıl yırtılıp atıldığına bakın, orada mutlaka ön saflarda kadınları görürsünüz. Bizi geriye götürmeye, kazanılmış haklarımızı yok saymaya, şiddet ve cinayetlerle sindirmeye, her an her dakika nasıl hareket edeceğimizi dizayn etmeye çalışanlara bir meydan okumadır aynı zamanda İlerici Kadınlar Derneğinin kuruluşu. Geçmişte olduğu gibi bugün de ilericilik bayrağını en önce kadınlar eline almalıdır.

-Bugün Türkiye’de kadınların yaşadığı temel sorunları nasıl tanımlıyorsunuz? Nasıl bir mücadele hattı olacak İlerici Kadınlar Derneği’nin?

Yenilİfade etmeye çalıştım. Gericiliğin toplumsal yaşamı belirlediği, ülkelerin sınırlarının değiştiği, savaşın yaşamımızın bir parçası haline geldiği bir dönemden geçiyoruz. Örneğin çok uzakta değil kendi ülkemizde IŞİD’in kadın pazarları kurduğu, sınır bölgelerinde elini kolunu sallayarak gezebildiği gerçeği ile yaşıyoruz.

Geçtiğimiz son bir haftaya bakın. Kadın sesinin dahi haram olduğunu anlatan videolar dolaşıyor medyada. Diyanet ‘nişanlılar baş başa kalmamalıdır’ şeklinde fetvalar veriyor. Kadın cinayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Çalışan kadınların oranı halen çok düşük ve yeni kurulan hükümet kadınların çalışma yaşamının aile yaşamı ile uyumlu hale getirecek düzenlemeleri bir müjdeymiş gibi sunuyor. Mağduriyeti kullanarak esnek ve güvencesiz, kuralsız çalışmayı kadınlar için kural haline getiriyor. Yayınlanan istatistikler Türkiye’de her üç evlilikten birinin çocuk yaşta yapıldığını gösteriyor. Kız çocuklarının çok erken evlendirilmesi normal karşılanıyor ne yazık ki. Eğitimde atılan adımlar kız çocuklarının okullaşma oranının düşmesine neden oldu ve çocuk yaşta evliliklerin önü açıldı.

Yani çok boyutlu sorunlarla karşı karşıyayız. Dolayısıyla mücadelemizde aynı genişlikte olmak durumunda. Yobaz fikirlerin karşısında aydınlıktan,laiklikten ve seküler yaşam tarzından yana olacağız. Sömürüye karşı emekçi kadınların mücadelesini büyüteceğiz. Sermayenin ve emperyalist güçlerin çıkarları uğruna yürütülen savaş politikalarının karşısında duracağız. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın katledilmesine sessiz kalmayacağız. Eğitimdeki gerici uygulamaların karşısına dikileceğiz. Kısacası hayatın her alanında ilericiliğin bayrağını yükselteceğiz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ülkeyi inşa edene kadar sürecek mücadelemiz.

-Son olarak derneğin kuruluş etkinliği hakkında neler söylemek istersiniz?

Yenil10 Ocak Pazar günü Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceğiz kuruluş toplantımızı. Bugüne kadar Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinden kadınlarla bir araya geldik. İlerici Kadınlar Derneği’nin kuruluş sürecine ve çalışmalarına katkı koymak isteyen çok sayıda kadın var.

Etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlarla bir arada olacağız. Mücadele başlıklarımızı değerlendireceğiz. 80 öncesi İKD’nin kuruluşunda ve çalışmalarında yer almış kadınlar bizimle deneyimlerini paylaşacaklar. Farklı alanlarda direnişlerin içerisinde olmuş, öncülüğünü yapmış kadınlar deneyimlerini paylaşacak ve önümüzdeki süreçte neler yapacağımıza birlikte karar vereceğiz. Etkinlikte ayrıca sanatçı dostlarımız Mercan Erzincan ve Eleonore Fourniau şarkılarıyla bizlerle olacak. Bütün ilerici kadınları mücadelemize güç vermeye çağırıyoruz.

Çağrımız eşitlikten, özgürlükten, emekten yana olan bütün kadınlaradır. AKP gericiliğine karşı, laik devlet, seküler yaşam için, kadına şiddeti besleyen her türlü baskıya karşı insanca bir yaşam için, kadınları eve mahkum eden, esnek çalışmayı dayatan anlayışa karşı güvenceli çalışma ve istihdam için, bizim adımıza konuşma ve karar verme hakkını kendinde gören yobazlara karşı kendi geleceğimiz için ilerici kadınlar bir araya geliyor. Daha örgütlüyüz daha güçlüyüz. İlerici Kadınlar, direnen kadınların adresi ve gücü olacak.

 

İlerici Kadınlar Derneği’nin kurucu komitesi ile daha önce yaptığımız röportajlar okumak için;

RÖPORTAJ I | Sınıf bilinci olmadan kadın mücadelesi olmaz

RÖPORTAJ II | İKD kadın mücadelesini daha ileri bir noktaya taşıyacak