RÖPORTAJ | BAL öğrencileri: Satranç odamızı mescid yaptılar

Beyoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri ile liselerde gericiliğe karşı yükseltilen sesi ve BAL geleceğini konuştuk.

RÖPORTAJ | BAL öğrencileri: Satranç odamızı mescid yaptılar

Röportaj, Merve Bahtiyar

AKP iktidarının son hızla devam ettirdiği eğitimde gerici dönüşüm hamlesi bu kez okullarda karma eğitim uygulamasının kaldırılmasını getirdi. 167 yıllık bir tarihi olan Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin yeni eğitim döneminde kız lisesi olarak eğitime devam edeceği duyuruldu. Bu gerici dönüşüme karşı bildiri yayımlayan liseliler arasında olan BAL öğrencileri ile eğitimdeki bu dönüşümü konuştuk.

İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan ve bir çok köklü liseye yayılan hareketlenme geniş bir kesime umut oldu. Siz bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

BAL öğrencileri: Bizler için de umut oldu, çünkü baskıcı bir eğitim sistemini dayatmaya çalışıyorlar. Tepki göstermek için bir adım bekliyorduk sanırım, İstanbul Erkek Lisesi’nin attığı adım hepimize cesaret verdi. Bütün liselerde benzer baskılar uygulanıyor, bizim lisede de adım adım bu süreci ördüler. Her okulun bir kültürü vardır, özellikle bazı okullara saldırmalarının sebebi de bu kültürü bitirmek istemeleridir.

Mesela okulun ve devletin görevi okullarda din eğitimi vermek değildir. Bunu bir kültür olarak öğrenebiliriz ama inanmak ve onunla yaşamak zorunda değiliz. Ensarcı bir nesil yetiştirmek istiyorlar. Lise dönemi insanın fikirlerinin oluştuğu bir dönemdir ve bu yüzden çok önemlidir. Yarın bu ülkeyi bugünün liselileri yönetecek. Biz şu an okulumuzu korumaya çalışıyoruz, hem kendimiz için hem de ileride bu lisede okumak isteyen arkadaşlarımız için.

Beyoğlu Anadolu Lisesi de bu sürecin içerisinde fakat kendine özgü bir gündemi de var. BAL’ın kız lisesine dönüştürülmesi söz konusu. Siz de bunun için bir basın açıklaması gerçekleştirdiniz. Bu süreci anlatabilir misiniz ?

BAL öğrencileri: Süreç aslında resmi açıklama gelmeden önce başlamıştı. Resmi olarak bize bir anda lisemizin kız lisesi olduğu söylendi. Okulumuzun müdürü 4 senedir böyle bir şey planlıyormuş ve senenin başında velilere bu konudan bahsetmiş. Velilerde bunu pek dikkate almadı, sonuçta 167 yıllık bir okul ve böyle bir dönüşüme maruz kalmaz diye düşünüyorlardı. Okulun içinde bir müzik odamız var ve hep açık olurdu. Tenefüslerde müzik odasında kızlı erkekli oturuluyor diye kilit vurdular. Aynı sebeple soyunma odamızı da kilitlediler. Beden eğitimi dersinde tuvaletlerde giyinmek zorunda kalıyoruz. Satranç odamızı mescid yaptılar ve satranç için yeni bir oda açmadılar. Yapılan mescid kullanılmadığı, hiç bir öğrenci gitmediği için boş bir şekilde duruyor.

Bu yıl okulun spor salonunda gelenekselleşmiş olan yılbaşı etkinliğini düzenlemek için öğrenciler olarak okuldan hiç bir katkı almadan büyük bir hazırlık yapmıştık. Valilik tarafından okullarda yılbaşı etkinliği yapılmasına izin verilmedi ve yapılan hazırlıkların hepsi elimizde kaldı. Böylece okulun içerisindeki bütün sosyal aktivite alanlarımızı kapamış oldular.

Kızlı erkekli okuyacağız dediniz. Karma eğitim liseliler için neden önemli ? 

BAL öğrencileri: Aslında 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle bu dönüşümler başlamıştı, şimdi de köklü liselerde düzenleme yapmak istiyorlar. Karma eğitime son verdikten sonra biliyoruz ki okulumuz imam hatip lisesine dönüştürülecek. Okulun değişen kontenjan sayısına bakıldığında da bu dönüşümün olacağı anlaşılıyor. Eğitime yapılan müdahalelerle sorgulamayan, karanlık bir nesil yaratmaya çalışıyorlar. Bizler okulumuzun kızlı-erkekli ve aydınlanmacı, çağdaş eğitime devam etmesini istiyoruz. Eğitime yapılan müdahalelerle sorgulamayan, karanlık bir nesil yaratmaya çalışıyorlar.

BAL öğrencileri olarak karma eğitimin sonlandırılmasına karşı ilerleyen süreçte neler yapacaksınız?   

BAL öğrencileri: Veliler, ve mezunlar derneği hep yanımızda bize destek oldular. Sokak sokak bildiriler dağıttık, tepki de aldık destek de aldık. Sosyal medyadan sesimizi duyurmaya çalıştık. Yaptığımız basın açıklamasıyla sesimizi duyurabildik. Kararın durdurulması için Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdik. Okulumuzun karma eğitim için fiziki koşullarının uygun olmadığı gerekçe gösterilmişti, bunun için Mimarlar Odası’na başvurduk. Okullar kapanmış olsa da, sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.

Teşekkür ederiz.