Rize Belediye Başkanı muradına erdi: Atatürk anıtı gitti, '15 Temmuz Şehitler' anıtı gelecek

Rize'de Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtı, yerine "15 Temmuz Şehitler" anıtı konulmak üzere kaldırıldı.

Rize Belediye Başkanı muradına erdi: Atatürk anıtı gitti, '15 Temmuz Şehitler' anıtı gelecek

Rize’de Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtı, yerine “15 Temmuz Şehitler” anıtı konulmak üzere kaldırıldı.

Bir vinçle bağlanarak güvenliği sağlanan heykelin beton zemininin sökülmesi için çalışma başlatıldı. Çevrede toplanan vatandaşlarda çalışmayı izledi, cep telefonları ile kayda aldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) başkanı Ömer Toprak ile CHP il yönetim kurulu üyesi Saltuk Deniz, heykelin kaldırılmasına tepki göstererek görevlilerle tartışırken, Toprak “Bugün Rize için kara bir gündür” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Ömer Toprak ile CHP İl Yönetim Kurulu üyesi Saltuk Deniz, heykelin kaldırılmasına tepki göstererek görevlilerle tartıştı. Gerginliğin artması sonrasında polis ekipleri, Toprak ve Deniz’i inşaat sahasından uzaklaştırdı. Polis ve zabıtaların aldığı güvenlik önlemi ile heykelin kaldırılma çalışması sürdürüldü.

‘Çay bardağı figürü’ konacaktı

Rize’nin AKP’li Belediye Başkanı Reşat Kasap’ın meydandaki Atatürk Heykeli’yle ilgili rahatsızlığı yeni değil. Başkan Kasap, geçtiğimiz yıl da seçim döneminde ’10 Numara Projeler’ başlığı altında kamuoyuna açıkladığı Meydan Projesi için çalışma başlatmıştı. Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirilen tabelada yer alan proje çiziminde, Atatürk anıtının yerine ‘çay bardağı’ figürünün yerleştirildiğinin görülmesi ile anıtın kaldırılacağı ortaya çıkmıştı.

Tepkiler üzerine açıklama yapan Kasap, meydan projesi inşaatı süresince valilik önündeki tören alanına taşınacağını duyurduğu Atatürk heykelinin, daha sonra eski yerine konulup konulmayacağına halk oylaması ile karar verileceğini açıklamıştı. Reşat Kasap, “Atatürk heykeli kaldırılmıyor, inşaat süresince valilik tören alanına taşınacak. Cumhuriyet Meydanı’nın inşaatı tamamlandıktan sonra, Atatürk heykelinin sabit olarak nereye yerleştirileceği halk oylamasıyla belirlenecektir” dese de, referandum yapılmadığı gibi, heykel de oldu bittiye getirilerek yerinden kaldırıldı.