Rıza Sarraf mahkemede tek kelime etti

Dört ayrı suçlamadan yargılanan Rıza Sarraf'ın, mahkeme tutanaklarını yayımladı.

Rıza Sarraf mahkemede tek kelime etti

New York’ta Savcı Preet Bharara’nın hakkında hazırladığı iddianamede dört ayrı suçlamadan yargılanan Rıza Sarraf’ın davasında savcıların mahkemeye yeni deliller sunmak için çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenildi.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu, davaya ilişkin mahkeme tutanaklarını yayımladı. Habere göre; yeni delilleri mahkemeye sunmak için sayıları yüzbinlerle ifade edilen belgeler, yazışmalar ve telefon kayıtları inceleniyor.

Yeni deliller bekleniyor

Yeni delillerle ilgili çalışmaların en geç bu ay sonu tamamlanması bekleniyor. Hukukçular ise dava iddianamesine savcının yeni delillerle ek yapabileceği görüşünde.
17 -25 Aralık soruşturmasının kilit ismi olan Sarraf ile ilgili yeni deliller Amerikan ceza yasalarına göre 16 Haziran’da yapılacak duruşmanın öncesinde, müvekkillerini savunabilmeleri için Sarraf’ın avukatlarına da sunulacak.
Tek kelime kullandı
Rıza Sarraf’ın duruşma boyunca resmi kayıtlara geçen tek sözü İngilizce olarak söylediği ‘I understand’ (Anladım) kelimesi oldu. Hakim Berman ve Rıza Sarraf arasında geçen bu diyalog tutanaklara ise şöyle yansıdı:
Hakim Richard Berman: “Başlangıçta bilmenizi istediğim bir şey var Sayın Brafman ve sanırım biliyorsunuz. Türkçe bir çevirmen ayarladım.”
Avukat Benjamin Brafman: “Evet efendim. Günaydın. Bu duruşmada olmak her zaman için bir onur. Çevirmen ayarladığınız için teşekkürler. Sabah müvekkilimle İngilizce konuştuk. Onun tercihi mahkeme sürecinde tercüman kullanılması. Bize bunu sağladığınız için teşekkürler. Sabah müvekkilimle konuşma fırsatımız oldu ve duruşma için hazırız.”
Hakim Richard Berman: “Duruşmada sonradan değil, anında tercüme yapılacak”
Avukat Benjamin Brafman: “Evet”
Hakim Richard Berman: Rıza Sarraf’a dönerek; “Bay Sarraf, bu duruşmayı çevirmen yardımıyla izleyeceksiniz”
Sanık Rıza Sarraf: “I understand (Anladım)”
Duruşma tutanaklarına geçen diğer bir ayrıntıda, iddia makamının yeni delilleri araştırdıkları ve sayıları yüzbinlerle ifade edilen belgeleri araştıran savcılığın çalışmaları tamamlamak için mahkemeden en az 30 gün daha istediği de belirtiliyor.
İşte o tutanaklar:

1rıza 2rıza