Rıza Sarraf ABD ile anlaştı mı?

Rıza Sarraf'ın bunca kez gidip geldiği ABD'de 2010-2015 yılındaki faaliyetleri nedeniyle İran ambargo kalktıktan sonra tutuklanması her türlü "komplo teorilerine" kapı aralıyor.

Rıza Sarraf ABD ile anlaştı mı?

Hürriyet ve Aydınlık gazeteleri, Sarraf’ın gitmeden önce CIA ve FBI ile görüştüklerini iddia ederken, hükümete yakınlığıyla bilinen Star gazetesi ABD’yi ‘darbe teşebbüsü’ ile suçladı.

Rıza Sarraf’ın bunca kez gidip geldiği ABD’de 2010-2015 yılındaki faaliyetleri nedeniyle İran ambargo kalktıktan sonra tutuklanması her türlü “komplo teorilerine” kapı aralıyor. Öte yandan, yargılama başlamadan Sarraf’ın tutuklanmasının Türkiye için ne anlama geleceğinin tam olarak görülmesi mümkün olmayacak. Zira, düzenlenen iddianamede, Sarraf’ın faaliyetleri aktarılmakla birlikte devlet görevlileriyle ilişkileri yok sayılıyor.

En güvenle söylenebilecek olan ise Rıza Sarraf’ın İran’da idam cezasına çarptırılan Babek Zencani örneğini gördükten sonra İran’ın “erişemeyeceği” bir yere gitmeyi tercih etmiş olması.

ABD’nin AKP’nin uluslararası alanda biriktirdiği suçların kendi egemenlik alanında çözülmesini isteyebileceği de makul gözüken bir açıklama. Ancak bu noktada bir “ip çekmeden” çok “Demokles’in kılıcı” olarak kullanma ihtimali, en azından şimdilik daha esaslı görülebilir. Ama, şimdilik Rıza Sarraf dosyasının tamamen İran bağlamında ele alındığını söylemenin ötesinde somut bir bilgi veya verinin olduğu söylenemez.

CIA ajanına bahşişi önden vermiş

Hürriyet gazetesi Kelebek eki yazarı Cengiz Semercioğlu, Rıza Sarraf’la ilgili ilginç bir iddia ortaya attı. “ABD konsolosluğundan biriyle arkadaş oldu, ABD’ye girişinde sorun olmasın diye ona 1 milyon dolar rüşvet verdi… Bu kişi CIA ajanı olabilir…” ifadelerini kullanan Semercioğlu, “Ancak Miami’ye indiğinde görevlilerin yanı sıra ilginç biri de onu karşılıyor: Konsoloslukta çalışan adam.” diye yazdı. Semercioğlu, parayı alan kişinin CIA ajanı olduğunun da iddia edildiğini belirtti.

FBI ile görüştü

Aydınlık gazetesi, ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf’ın, ABD’ye gitmeden önce FBI ajanlarıyla, İstanbul Tarabya’da görüştüğünü iddia etti. Sarraf’ın AKP’den destek bulamayınca 3 ay önce ABD ile temasa geçtiğini öne süre gazete, FBI’ın örtülü operasyonlar için kullandığı bir evde görüşmenin yapıldığını belirtti. Haberde, Sarraf’ın eve gelmeden önce birinci derece gizlilik seviyesi uygulandığı ve görüşmeden Türkiye’nin haberdar olmasının engellendiğini de iddiaları arasına ekledi.

Aydınlık’ın iddialarının doğruluğu konusunda en büyük çelişkiyi ise AKP’nin elindeki Rıza Sarraf destek olmayıp ABD’ye teslim etme sonucunu istemesi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Dahası, AKP bir geceyarısı operasyonuyla kişisel verilerin başka devletlerle paylaşımına sınırlama getiren düzenlemeyi Meclis’ten geçirerek Sarraf’ı koruduğu da söylenebilir.

Darbe girişimi

Star gazetesi, Rıza Sarraf’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde tutuklanmasının Türkiye’ye “darbe girişimi” olduğunu ileri sürerek, ABD’nin Gezi eylemleriyle başaramadığı “darbe”yi finansal sistem üzerinden yapmaya çalıştığını iddia etti. Gazete, ABD Başkanı Barack Obama ve Fethullah Gülen’in fotoğrafını kullanarak iddialarını sıraladığı haberinde, ABD’nin Fethullah Gülen cemaati ve PKK üzerinden de “darbe girişimi”nde bulunduğunu ancak başarılı olamadığını belirtti.

Öte yandan, Türkiye’ye düzenlenecek bir “finansal operasyon” için ABD’nin elinde fazlasıyla enstrüman olduğu söylenebilir. Rıza Sarraf’ın artık en azından eskisi gibi işlemeyen ticaret ağı bunun için artık gerekli şartları taşımadığı da söylenebilir. ABD’nin yıllarca faaliyetlerine göz yumduğu bir kişiyi bugün tutuklaması dikkat çekse de dünyanın Erdoğan’ın etrafında dönmeyebileceği ihtimalini de değerlendirmek lazım.

Gündeş de ABD’ye gidiyor

Posta’da yer alan habere göre Sarraf’la birlikte Miami’deyken eşinin tutuklanması üzerine İstanbul’a dönen Ebru Gündeş’in, yakınlarına “Rıza beni yanında ister” diyerek Miami’ye gitme kararı aldığı ifade edildi. Miami’ye gidiş tarihi bilinmeyen Gündeş, 4 Nisan’da Miami’de yapılacak ilk duruşmada eşinin yanında olacak ve 3 hafta Amerika’da kalacak.

17 Aralık gündemde yok

Wall Street Journal gazetesinde Türk kamuoyunun Sarraf’ın tutuklanmasına gösterdiği ilgi hakkında bir yazı kaleme alındı. Yazıda ABD’deki politik risk danışmanlığı yapan Teneo firmasından Wolfgango Piccoli, konuyla ilgili yorumda bulundu. ABD’deki davanın Türkiye’de üstü örtülen davayı tekrardan tetikleme ihtimalini gerçekçi bulmayan Piccoli, “O davayla (17 Aralık) ilgilenen hâkim, savcı ve polisler hükümet tarafından görevden alındı. Türkiye’deki davanın tekrardan gündeme gelme ihtimali yok” dedi.