Reza Zarrab davasında dikkat çeken gelişme

ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın 6 Eylül'deki duruşması ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Reza Zarrab davasında dikkat çeken gelişme

ABD’de tutuklu bulunan ve 6 Eylül tarihinde hakim karşısına çıkması beklenen Reza Zarrab’ın davası ertelendi.

ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmek, finansal sahtekarlık ve kara para aklama suçlamaları ile ABD’de tutuklanan Reza Zarrab dün avukatları aracılığı ile 6 Eylül’deki davası öncesinde reddi hakim talebinde bulunmuştu. Davaya bakan Hakim Richard Berman, önümüzdeki Salı günü yapılacak duruşmanın iptal olduğunu duyurdu. Reddi hakim talebinin ayrıntıları içerisinde mahkemeye sunulan dilekçede, davaya bakan Hakim Richard Berman’ın 2014 yılında İstanbul’da katıldığı bir konferansta Türk yargısı hakkında olumsuz eleştiriler yaptığı ve Zarrab’ın Türkiye’de yargılandığı davanın düşmesini buna örnek gösterdiği belirtildi.

Söz konusu konferansın sponsoru olan hukuk firmasının birçok avukatının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklandığı vurgulanan dilekçede, Hakim Berman’ın Zarrab hakkında daha dava görülmeden kanaat açıkladığının görüldüğü kaydedilerek reddi hakim talebinde bulunulmuştu.

Savcı Bharara harekete geçti

Talep üzerine harekete geçen New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın ofisi, dilekçeye karşı yanıt vereceğini Hakim Berman’a iletti. Durumu değerlendiren Hakim Berman, savcılığın Zarrab’ın dilekçesine 14 Eylül’e kadar yanıt vermesini karara bağladı. Zarrab’ın avukatlarının da, savcılığın mahkemeye vereceği dilekçeye en geç 21 Eylül’e kadar yanıt vermesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerin ardından Hakim Berman, 6 Eylül’de görülecek davanın iptal edildiğini açıkladı.

Zarrab davasının ertelenmesinin Türkiye’de ne gibi yankılar uyandıracağı ise şu an belirsiz. Hatırlanacağı üzere 17-25 Aralık operasyonları sırasında Tayyip Erdoğan ve bazı bakanları Reza Zarrab ile yakın ilişkiler içerisinde olduğu iddia edilmişti.