Reshetnikov: Suriye sınırında Rus uçağını ABD düşürdü

Reshetnikov, Suriye sınırında Rus uçağını ABD'lilerin düşürdüğünü öne sürdü.

Reshetnikov: Suriye sınırında Rus uçağını ABD düşürdü

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Leonid Petrovich Reshetnikov, geçtiğimiz yıl kasım ayında Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, “Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD’li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü.” dedi.

Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı Konukevi’nde düzenlediği “Rusya’nın Uluslararası İlişkilere Bakışı” başlıklı panelde konuşan Reshetnikov, Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından aceleci davranmadıklarını söyledi.

Reshetnikov, daha sonra bu olayın bir provokasyon olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekti.
Askeri istihbarat alanında bir dönem görev yaptığını hatırlatan Reshetnikov, bu tür konularda çok sayıda olayı incelediklerini aktardı.

“Hedef savaş çıkarmaktı”

Ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Reshetnikov, şöyle konuştu:
“Türkiye ile ilişkilerimiz biraz komplike. Örneğin düşen uçak konusu. Bildiğiniz gibi bu uçağın düşürülmesi emri Erdoğan’dan gelmiş değildir. Başkaları tarafından gelmiştir. Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD’li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya’nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya’da bir savaşın çıkmasıydı.”

“Suudlar para teklif ediyor”

Reshetnikov, Suudi Arabistan’ın Suriye’de terör örgütleri IŞİD ve El Nusra’ya destek verdiğini iddia etti. Suudi Arabistan’ın, Rusya’ya Suriye’den çıkması karşılığında para teklif ettiğini söleyen Reshetnikov, “Japonlar da geçmişte ‘4 adayı bize verin, şu kadar para verelim’ demişti ancak para karşılığında siyasetimizi değiştirecek değiliz. Şunu söylemek gerek; Suudi Arabistan, ABD ile ilişkileri sonucunda ortak tavır sergiliyor. Bizler, Suudlularla da iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı. (AA)